Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων και επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη υποβλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το προεδρείο πρότεινε η ψηφοφορία να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί.
«Το διακύβευμα είναι η διαφθορά», σχολίασε για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Λοβέρδος και απέδωσε σε κίνηση αντιπερισπασμού την πρόταση ονομαστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε χρόνο για να μαζέψει υπογραφές. Τον δώσαμε. Ας μην κουνήσουν όλοι το δάχτυλο σε όλους, τέλος εδώ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
«Αν έχεις γεννηθεί Πανελευσινιακός, Μπαρτσελόνα δεν θα γίνεις ποτέ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να μην ψηφίσουν την τροπολογία.
Νωρίτερα, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για δευτερολογίες επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου. Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, που δήλωσε ότι αιφνιδιαστικά κλείνει η συζήτηση ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι θα ακολουθούσε ξεχωριστή συζήτηση επί των τροπολογιών και άρα το κόμμα του θα είχε χρόνο για τη συγκέντρωση υπογραφών.
Αντιστοίχως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε χρόνο για την συλλογή υπογραφών, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την υποβολή πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Τελικώς, ο κ. Βαρεμένος δέχθηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγα λεπτά, προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της βουλευτικής τροπολογίας Δημητριάδη.
Τι είχε προηγηθεί
Το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημτρίου έκανε δεκτή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η θετική τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργού στη βουλευτική τροπολογία, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ιδίως από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της οποίας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ζητήσει την απόσυρσή της.
Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Δημητριάδη να πει ποιον επιχειρηματία αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και την κυβέρνηση να φέρει η ίδια τη ρύθμιση «με έντιμο τρόπο» και με ενσωματωμένη την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο.
Για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα…».
Τι αναφέρει η τροπολογία
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».
Όπως προβλέπει, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.
«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος και ότι αυτές οι πράξεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ