Skip to main content

BBC: Σκέψεις να κοπεί η χρηματοδότησή του

Δικαστές που χαρακτηρίζονται «εχθροί του λαού», ευρωπαίοι πολιτικοί που αποκαλούνται «βρώμικοι αρουραίοι». Οι βρετανικές ταμπλόιντ εφημερίδες δεν έχουν όρια κι αναστολές. Με τίτλους που προκαλούν εντυπώσεις, κάποιες κινούνται μεταξύ πατριωτισμού κι άλλοτε δεδηλωμένου εθνικισμού. Στην αντίπερα όχθη στέκεται σεβάσμιο το BBC, συνυφασμένο με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία.Εκεί δεν περιμένει κανείς να ακούσει πατριωτικές φανφάρες ή αντιευρωπαϊκές ρητορείες. Επίσης και οι βρετανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ITV ή Sky News δίνουν έμφαση στην αντικειμενικότητα.

Ωστόσο ειδικά το συντηρητικό κυβερνών κόμμα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το BBC για έλλειψη πατριωτισμού.Ακόμη κι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκφράζει συχνά παράπονα για τον φιλοευρωπαϊκό τόνο του BBC, ενώ εδώ και καιρό ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση της χρηματοδότησής του μέσω εισφορών.  Λέγεται δε ότι κάποιοι στην Downing Street, την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, θα ζήλευαν το αμερικάνικο δίκτυο Fox News, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντα μια φίλα προσκείμενη σε αυτόν τηλεοπτική πλατφόρμα για να παρουσιάζει τα «εναλλακτικά γεγονότα» του.

Αέρας Λευκού Οίκου και στη Μ. Βρετανία

Πάντως αμερικανικός αέρας αναμένεται σύντομα να φυσήξει και στην Downing Street, δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει για καθημερινές συνεντεύξεις τύπου μια νέα αίθουσα τύπου που κόστισε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Όπως και στον Λευκό Οίκο έτσι κι εδώ θα γίνονται οι κυβερνητικές δηλώσεις. Μάλιστα εκεί θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας.  

Σύντομα αναμένονται ωστόσο πιο πατριωτικοί τόνοι και στην τηλεόραση. Το νέο κανάλι GB News που θα εκπέμπει σε 24ωρη βάση αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό με το BBC. Πίσω από αυτό βρίσκονται επενδυτές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων o όμιλος Discovery.

Βασικό πρόσωπο και συντονιστής του νέου καναλιού θα είναι ο 71χρονος Σκωτσέζος Άντριου Νιλ, πρώην δημοσιογράφος του BBC. Aν και στο παρελθόν είχε πάρει μια δύσκολη συνέντευξη από τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα φαίνεται να στηρίζει την κυβέρνησή του. Ο ίδιος δεν διστάζει να στραφεί και εναντίον του ΒΒC, όπου εργάστηκε για σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια αποχωρώντας πέρυσι, λέγοντας ότι γίνεται ολοένα πιο αστικό και φιλελεύθερο.

Πολλοί λένε ότι ο Άντριου Νιλ με την εκπομπή που σχεδιάζει, το «Wokewatch», θέλει να δημιουργήσει το βρετανικό αντίστοιχο του Fox News, κάτι βέβαια που ο ίδιος αρνείται.

Το νέο κανάλι διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει όλες τις προδιαγραφές του εποπτικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Οfcom. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού για πολλούς. Ο καθηγητής Δημοσιογραφίας Ράσμους Νίλσεν από το Ινστιτούτο Ρόιτερς της Οξφόρδης υπενθυμίζει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι και ο ρωσικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RT είχε λάβει άδεια από το Ofcam, ωστόσο έχει τη φήμη ότι πρόκειται για όργανο της ρωσικής προπαγάνδας διεθνώς. Την ίδια ώρα φημολογείται επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ορίσει επικεφαλής του εποπτικού φορέα τον πρώην αρχισυντάκτη του ταμπλόιντ Daily Mail, Πωλ Ντέικρ, ένα βήμα που κατά πολλούς ενδέχεται να αλλάξει το σκηνικό στον χώρο των ΜΜΕ στη Μ. Βρετανία.

Σκληρός μιντιακός ανταγωνισμός

 Ο όμιλος GB News δεν είναι το μόνο μέσο που πιέζει σήμερα την βρετανικό αγορά. Και ο όμιλος έντυπων μέσων του Ρούπερτ Μέρντοχ, Νews UK (στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες The Sun, The Times, Sunday Times), σχεδιάζει να μπει στην τηλεοπτική αγορά, αλλά μάλλον με συνδρομητικές υπηρεσίες, που ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εστιάζουν στην πολιτική ή την ψυχαγωγία.

Ο Ράσμους Νίλσεν βλέπει πάντως με σκεπτικισμό τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να δημιουργήσουν στον ανταγωνισμό οι νέοι παίκτες, αμφιβάλλοντας αν θα βρουν όντως το κοινό στο οποίο προσβλέπουν. Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής ΜΜΕ Ντες Φρίντμαν από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου θεωρεί ότι τα GB News δεν θα επηρεάσουν τα υψηλά νούμερα του BBC. Βέβαια και στις ΗΠΑ τα Fox News δεν έχουν μεγάλη τηλεθέαση σε παναμερικανικό επίπεδο, επηρεάζουν ωστόσο τη δημοσιογραφική ατζέντα καθημερινά. Μένει να φανεί αν αυτό συμβεί και στη Μ. Βρετανία.