Skip to main content

Η Ε.Ε. καλείται να αναλάβει δράση μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο

Εντείνεται στην Ε.Ε. η πίεση για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα το μεταναστευτικό, μετά τo ναυάγιο του αλιευτικού στα ανοιχτά της Λιβύης -πιθανόν η χειρότερη τραγωδία αυτού του είδους στη Μεσόγειο- με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους πρόσφυγες, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια. 

Σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο και αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής πριν από τα τέλη της εβδομάδας. «Δεν μιλάμε για κάτι κοινότυπο αλλά για ανθρώπινες ζωές», σημείωσε. 

Απέναντι σε μια ταχεία αύξηση των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς οφείλουμε να δράσουμε, δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Ρέντσι.

Στη Γερμανία αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της διακίνησης μεταναστών. «Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που «κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους». «Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία», πρόσθεσε.

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι «η χειρότερη τραγωδία». 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε «συγκλονισμένος και συντετριμμένος» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.

Πάνω από 700 αγνοούμενοι

Το βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες. Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς περνούν οι ώρες.

Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 700 άτομα. Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 950, ανάμεσά τους σχεδόν 50 παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.

Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής.