Skip to main content

Γ. Σακελλαρίδης: Η Ε.Ε. να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούντα πράξεις και όχι ωραία λόγια.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται».

Ο κ. Σακελλαρίδης έστρεψε τα βέλη του και κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση».

«Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε» κατέληξε.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το ζήτημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θα τεθεί αύριο Δευτέρα προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς

«Η νέα τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα, αναδεικνύει για άλλη μία φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις διεθνείς διαστάσεις του ολοένα διογκούμενου κύματος μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε και η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τόνισε ότι το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών σε καθημερινή, σχεδόν, βάση το καθιστά εκρηκτικό και, αν μη τι άλλο, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και ριζική αλλαγή αντιμετώπισής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, που λόγω της γεωγραφικής θέσης της είναι πύλη εισόδου μεταναστών από τη Μ. Ανατολή, ούτε μόνο την Ιταλία, που επίσης είναι πύλη εισόδου από την Αφρική.

Είναι πρόβλημα, υπογράμμισε, που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει με τη σφραγίδα και τη συνολική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση αυτού του πολυσύνθετου και ακανθώδους προβλήματος δεν πρέπει να επιβαρύνει μόνο αυτές τις δύο χώρες-πύλες της Μεσογείου, την Ιταλία και την Ελλάδα. Και, φυσικά, δεν έχει καμία θέση η εύκολη και ανέξοδη ρητορεία, ούτε η εκμετάλλευσή του για μικροκομματικές σκοπιμότητες» πρόσθεσε.