Skip to main content

Αρκαδία-Μεσσηνία: Χειροπέδες σε πέντε για λαθρανασκαφές

Τέλος στη δράση δύο συμμοριών που ενέχονται σε λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας έβαλε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείς Καλαμάτας.

Σε ευρείας κλίμακας παράλληλες επιχειρήσεις, χθες το πρωί σε περιοχές των δύο Νομών, με τη συμμετοχή και αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα (Έλληνες), ηλικίας 44, 52, 54, 55 και 59 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, ο 44χρονος κι ο 52χρονος κατηγορούνται και για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα και τα εκρηκτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, τις φωτοβολίδες, κροτίδες και παιδικά αθύρματα και για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, καθώς και τρεις άλλους άντρες, ηλικίας 60, 64 και 69 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως προέκυψε μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, οι τρεις εκ των συλληφθέντων, ο 52χρονος, ο 55χρονος κι ο 59χρονος, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε συμμορία, ενώ και οι άλλοι δύο, ο 44χρονος κι ο 54χρονος, επίσης με άγνωστους συνεργούς τους, τουλάχιστον από τις αρχές του 2019, είχαν ομοίως συστήσει και ενταχθεί σε άλλη συμμορία, με σκοπό την πραγματοποίηση λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών στους δύο Νομούς.

Τα μέλη των συμμοριών, χρησιμοποιώντας κατάλληλα σκαπτικά μηχανήματα, ανιχνευτές μετάλλων και άλλα μηχανήματα διασκόπισης του εδάφους, προέβαιναν σε λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, από την ανεύρεση-υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων και την εν συνεχεία παράνομη εμπορία τους.

Επιπλέον, για να συγκαλύπτουν την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, στις μεταξύ τους επικοινωνίες, είτε χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, αποφεύγοντας την αναφορά περισσότερων στοιχείων, είτε απενεργοποιούσαν τις τηλεφωνικές συσκευές-συνδέσεις τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της πρώτης συμμορίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 20 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 20 Μαρτίου 2019 πραγματοποίησαν συνολικά οκτώ περιπτώσεις λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Αρκαδίας και μία λαθρανασκαφή και παράνομη αρχαιολογικής έρευνα στη Μεσσηνία.

Με τη σειρά τους, τα μέλη της δεύτερης συμμορίας στις 19 Μαρτίου 2019 έκαναν δύο λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία, ενώ εκτιμάται, ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση προέβησαν στην εκτίμηση της χρηματικής αξίας αρχαίου αντικειμένου.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, σε αποθήκες, οχήματα, αγροτεμάχια και υπαίθριους χώρους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 70 νομίσματα νεώτερων χρόνων, 12 ανιχνευτές μετάλλων και πέντε μεταλλικοί ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, εμπροσθεγεμές δίκαννο όπλο-κουμπούρα, περίστροφο, πέντε κυνηγετικά όπλα, τρία πιστόλια κρότου, 61 φυσίγγια και διόπτρα πυροβόλου όπλου, άκαπνη πυρίτιδα 976 γραμμαρίων, λαθραίος καπνός 1.106 γραμμαρίων, φορητός πομποδέκτης (ασύρματος), διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και εξαρτήματα (αμπερόμετρο, συσκευή ανίχνευσης ιόντων, βυθόμετρο, μικροσκόπιο κ.ά.), ναυτική φωτοβολίδα και πέντε αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb sticks και σκληροί δίσκοι), 13 χάρτες που απεικονίζουν αγροτοδασικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και γεωργικών εργαλείων χειρός και 11 συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Τα κατασχεθέντα νομίσματα καθώς και το εμπροσθογεμές δίκαννο- κουμπούρα θα αποσταλούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, για εκτίμηση και χαρακτηρισμό, ενώ η κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Η αστυνομία διερευνά περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας τους, καθώς και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

naftemporiki.gr