«Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους για τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με διακεκριμένους δημιουργούς από τον χώρο της ελληνικής μουσικής.
«Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά “ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι”», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση που ενέτειναν και οι παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης.
Στο γεύμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το «παρών» έδωσαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.
Μετά το πέρας της εν λόγω συνάντησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε: «Ήταν μια συνάντηση διαφορετική απ’ αυτές που έχω καθημερινά. Μια συνάντηση γεμάτη μουσική. Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Δρογώσης, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, ο άλλος Φοίβος, Αναστασιάδης, ο μαέστρος μας Χρήστος Νικολόπουλος, και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου. Τους ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Διότι με κάποιους, προφανώς δεν έχουμε κοινές πολιτικές αφετηρίες. Αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος. Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι.
Έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς.
Τώρα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Και χαίρομαι ειλικρινά διότι στη συνάντησή μας άκουσα ότι έχουν πια όλοι τον ίδιο στόχο. Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση.
Θα στηρίξω αυτό το στόχο γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους. Και θέλω γι’ αυτό να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την ελληνική μουσική. Το ελληνικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας. Η καταβολή ένα συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας για να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι».
Σε μία προσπάθεια να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις περί του «συμβολικού ποσού», ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε σήμερα επιστολή στο Σωματείο ΑΣΜΑ, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ου και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.
Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς – συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς – που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.
Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων».