Skip to main content

Για εκτόξευση δύο πυραύλων κατηγορεί η Ιαπωνία τη Βόρεια Κορέα

Με αρκετούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για “διαμόρφωση σκηνικού νέων διαπραγματεύσεων”, μετά την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ και άλλους να έχουν μεγαλύτερες ανησυχίες, η Ιαπωνία κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες.

Η εκτόξευση πυραύλων του τύπου αυτού, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το επιτελείο της Ν. Κορέας, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Νότια Χαμγκιόνγκ, στο κεντροανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων, ενώ έφθασαν σε ύψος 60 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο «επαγρύπνησης» και «παρακολούθησης» της Βόρειας Κορέας σε «στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», τον βασικό σύμμαχο της Σεούλ, πρόσθεσε το γενικό επιτελείο.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, συμμάχου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ήταν κατηγορηματικός: οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν  ήταν βαλλιστικοί. Το Τόκιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω της πρεσβείας του στην Κίνα.

Πρόκειται για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και της περιφέρειας. Είναι επίσης παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους την Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σεούλ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν κατόπιν τη δοκιμή αυτή, σημειώνοντας πως επρόκειτο για πυραύλους Κρουζ μικρού βεληνεκούς, όχι βαλλιστικούς. Πρόσθεσαν πως η δοκιμή τους εντασσόταν «στην κατηγορία των φυσιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» της Βόρειας Κορέας, δεν υπόκεινται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι δύο υπουργοί επέμειναν στη Σεούλ και στο Τόκιο στο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Αντιδρώντας η Τσο Σον Χούι, πρώτη υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο «νέο καθεστώς» των ΗΠΑ, χωρίς να κατονομάσει τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαρχής προβάλλει την «παρανοϊκή θεωρία της για την ‘απειλή της ΛΔ Κορέας’ και την ανυπόστατη ρητορική της περί ‘πλήρους αποπυρηνικοποίησης’», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa