Skip to main content

Β. Κικίλιας για πιθανά μέτρα το Πάσχα: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε ο υποουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που εξετάζονται εν όψει του Πάσχα.

«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση έκαναν μια επιλογή. Βρήκαμε και εμπιστευτήκαμε τους κορυφαίους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας. Καθημερινά συσκεπτόμαστε με τηλεδιάσκεψη, ακούμε τις οδηγίες και τις συμβουλές τους και τις έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα. Άρα, λοιπόν, θα γίνει και τη Μεγάλη Εβδομάδα αυτό το οποίο πρέπει» ανέφερε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς στους οποίους, ασυνείδητα ενδεχομένως κάποιοι από εμάς, θα δημιουργούσαμε τεράστιο πρόβλημα υγείας με τις εκάστοτε μετακινήσεις μας, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πορεία της καμπύλης της νόσου, μέχρι τέλη Απριλίου θα αποφασιστούν ποιες θα είναι οι αρχικές κινήσεις το Μάιο και επανέλαβε πως το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων, που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από τον ιό.

«Όλα αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ανάλογα με το feedback που έχουμε και από το πώς αντιδρά ο κόσμος.  Για αυτό και καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι βεβαίως Μεγάλη Εβδομάδα, είναι βεβαίως ένας ιδιαίτερος τρόπος να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα, αλλά η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να σεβαστούμε όλοι τις οδηγίες» είπε. 

Για το μοντέλο με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος του πληθυσμού ανέφερε πως υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης υπάρχει ένα μοντέλο που αφορά όλα τα υπουργεία, με αλγόριθμο ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τους επιστήμονες. «Είναι ακόμα μέσα Απριλίου. Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά. Σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων μας, τις οποίες θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέχρι τέλους, η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία» επισήμανε.