Skip to main content

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Ρώσο πρωθυπουργό από τον Κ. Μπακογιάννη

Την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, απένειμε σήμερα στον Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παρασημοφόρηση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821 και ως ένδειξη αναγνώρισης της υποστήριξης και της συμβολής του λαού της Ρωσίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

«Το ρωσικό και το ελληνικό έθνος, κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είμαστε δύο έθνη υπερήφανα, που μοιραζόμαστε κοινές ρίζες. Μας συνδέουν στενοί και ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί. Από το βάθος των αιώνων μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερα, η κοινή ορθόδοξη μας πίστη, αποτελεί ταυτοτική γέφυρα» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο.

Όπως συμπλήρωσε, «οι Έλληνες δεν ξεχνούν την αποφασιστική συνδρομή της Ρωσίας στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ελευθερία και την ανεξαρτησία της και να ολοκληρωθεί η κρατική της υπόσταση. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι πολλοί μεγάλοι ευεργέτες μεγαλούργησαν στη Ρωσία ή υπηρέτησαν το ρωσικό κράτος, όπως ο Βαρβάκης, ο Λάμπρος Κατσώνης ή ο πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης, Αλέξανδρος Υψηλάντης. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι ο πρώτος μας κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε προηγουμένως και επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τον ηγέτη της ρωσικής διανόησης και του κινήματος του ρωσικού φιλελληνισμού γιγάντιο ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν να φωνάζει “Εμπρός, στηλώσου, Ελλάδα επαναστάτισσα, βάστα γερά στο χέρι τα άρματα σου”».

Επιπλέον τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες, τρέφουν αισθήματα φιλίας, αγάπης και θαυμασμού για τον ομόδοξο ρωσικό λαό: «Σήμερα, πολλοί Έλληνες κατοικούν στη Ρωσία. Χαιρόμαστε που και στην Αθήνα η ρωσική  κοινότητα, είναι αρκετά μεγάλη και οργανωμένη με ελληνορωσικά σχολεία, συλλόγους, πολιτιστικά κέντρα και ινστιτούτα ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Επιπλέον, οι δεσμοί ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο κρατών ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο μετά και την υπογραφή πέντε πρωτοκόλλων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας πρωτευουσών. Και δουλεύουμε ήδη μαζί, με τους ομόλογούς μας στο Δημαρχείο της Μόσχας για να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας, μέσω της σύνδεσης των δύο πρωτευουσών για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε πως «τιμώντας στο πρόσωπό σας τόσο τις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο λαών μας, όσο και την προσωπικότητά σας, και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην ελληνική ανεξαρτησία, έχω την τιμή και την χαρά να σας απονείμω εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών μας, την σημαντικότερη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απονομή του μεταλλίου και τη θερμή υποδοχή, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα επηρέασε την ιστορία της Ρωσίας με ιδιαίτερη αισθητική στην αρχιτεκτονική, στην ζωγραφική, στην ποίηση, την φιλοσοφία».

Όπως σημείωσε, «η γενναιότητα του ελληνικού λαού ενέπνευσε τους ποιητές μας. Είπατε για τον Αλέξανδρο Πούσκιν, ο οποίος ονόμασε την Ελληνική επανάσταση, ωραίες στιγμές ελπίδας και ελευθερίας. Πολλές προσωπικότητες της Ρωσίας ήταν ελληνικής καταγωγής, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι μας συνδέουν βαθιές ιστορικές – πνευματικές σχέσεις, οι ρίζες των οποίων είναι μέσα στους αιώνες.».

Καταλήγοντας ο κ. Μισούστιν επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, καθώς όπως είπε «η ανταλλαγή εμπειριών θα είναι χρήσιμη και παρουσιάζει κοινό ενδιαφέρον».