Skip to main content

Τα σενάρια που εξετάζονται για το Πάσχα, την άρση μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Δεν συμφωνούν όλοι στην κυβέρνηση με τα μηνύματα που στέλνονται από επίσημα χείλη (κυρίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα και δευτερευόντως από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά) για «σταδιακή και μακρόσυρτη διαδικασία εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα».

Το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ 1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανακοινώσεις που αναμένονται «πριν από τις 27 Απριλίου», κάτι που επανέλαβε και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης μιλώντας στον Alpha 98.9.

Ο λόγος που η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για «σταδιακή άρση των μέτρων» έχει να κάνει με τον φόβο για μαζική κόπωση των πολιτών και ενδεχόμενα φαινόμενα ανυπακοής μεγάλης έκτασης, στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα αλλά και μετά, πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις για βελτίωση του καιρού.

«Είμαστε ήδη πάνω από μήνα με περιορισμούς. Αν οι πολίτες δεν βλέπουν και ‘φως στο τούνελ’ είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να μη πειθαρχούν και αυτό δεν πρέπει με τίποτε να συμβεί» λέει στην «Ν» κυβερνητική πηγή που υποστηρίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος – πέραν της ανάγκης επανεκκίνησης της οικονομίας – που οδηγεί και άλλες χώρες στην Ευρώπη να μελετούν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, εκείνων που υποστηρίζουν ότι μηνύματα χαλάρωσης είναι πολύ νωρίς για να στέλνονται και αν οι πολίτες δουν ότι η κυβέρνηση χαλαρώνει μέτρα και ελέγχους, η τάση που θα καταγραφή είναι να τα αγνοήσουν. 

«Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού» απάντησε ο κ. Πέτσας, χωρίς να διαψεύσει, αλλά ούτε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν κάθετος ούτε για το σούβλισμα του αρνιού, λέγοντας «δεν μας νοιάζει τι θα μαγειρέψει ο καθένας». Το σχέδιο πάντως για τον περιορισμό των μετακινήσεων προς τα εξοχικά περιλαμβάνει αστυνομικά μπλόκα σε οδικούς κόμβους, όπως στη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη Λεωφόρο Μαρκοπούλου, τη Μεσογείων, τη Βάρης-Κορωπίου, την Αθηνών-Σουνίου, την Λεωφόρο Πεντέλης και την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, ενώ στην Αττική Οδό, θα υπάρχουν μπλόκα στις εξόδους για να υπάρχει και το περιθώριο αναστροφής των οχημάτων.

Σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε: «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι». Αν και σημείωσε ότι «ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι’ αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα», η διαφορά στον τόνο του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι εμφανής.

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η απαγόρευση κίνησης των Ι.Χ. χωρίς δικαιολογία από το Σάββατο το βράδυ έως την Τρίτη του Πάσχα, είναι στο τραπέζι, έχει εξεταστεί και η απαγόρευση κίνησης των ΜΜΜ από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη του Πάσχα, ενώ εναλλακτικά έχει συζητηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των ταξί από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη του Πάσχα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, για την οποία σημείωσε ότι «θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».

Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».