Skip to main content

Ερντογάν: Ψηφοφορία «για το μέλλον της Τουρκίας» το δημοψήφισμα

Ψηφοφορία «για το μέλλον της Τουρκίας» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» δήλωσε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός». «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε – αφού ψήφισε – ότι «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Άγκυρα. «Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας» είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή πως «όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα».

Η Τουρκία ψηφίζει σήμερα υπέρ ή κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου μπορεί να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

Περίπου 55,3 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζει πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DW