Skip to main content

Ρωσία: Μέχρι και σε πόλεμο μπορούν να οδηγήσουν δυτικά πλήγματα στη Συρία

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αεροπορικά πλήγματα στη Συρία σε απάντηση για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πολέμου», τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, την Πέμπτη. Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι θέτει τη διεθνή ειρήνη σε κίνδυνο και χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη».

ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία θεωρείται ότι ετοιμάζονται για κάποιου είδους στρατιωτική δράση στη Συρία, με τη Ρωσία, σύμμαχο του Σύρου προέδρου Άσαντ, να αντιτίθεται σφόδρα σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε δυστυχώς καμία πιθανότητα», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης, μετά την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος σε «κίνδυνο κλιμάκωσης» λόγω της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο συριακό έδαφος.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έχουν απειλήσει με κατάρριψη δυτικών πυραύλων και στοχοποίηση των σημείων εκτόξευσης, εάν απειληθούν Ρώσοι στρατιωτικοί που σταθμεύουν στη Συρία.

Εντός της Παρασκευής, η Ρωσία έχει ζητήσει νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, για να συζητηθεί η πιθανή στρατιωτική δράση δυτικών χωρών στη Συρία.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Δύση

Ο Λευκός Οίκος απαντά ότι συνεχίζει να αξιολογεί πληροφορίες και να συζητεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για το ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ειδικοί εμπειρογνώμονές του ταξιδεύουν προς τη Συρία και θα αρχίσουν έρευνα για την υπόθεση το Σάββατο.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, σωστικά συνεργεία και ιατρικές πηγές, από την επίθεση στην Ντούμα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ενώ ασθένησαν 500.

Το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως και η Ρωσία, χαρακτηρίζει τις αναφορές για επίθεση με χημικά όπλα «κατασκευασμένες».

Μετά από έξι εβδομάδες σκληρής πολιορκίας και κατ’ εκτίμηση 1.700 άμαχους νεκρούς, οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από Ρωσία, Ιράν, λιβανική Χεζμπολάχ και σιιτικές πολιτοφυλακές, κατέλαβε τον θύλακα της Ανατολικής Γούτα, που βρίσκεται στα πρόθυρα της Δαμασκού.

Την Πέμπτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν στα χέρια τους δείγματα αίματος και ούρων θυμάτων της επίθεσης στην Ντούμα, τα οποία εμφανίζονται θετικά στην παρουσία χλωρίου, αλλά και νευροτοξικού παράγοντα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης ότι διαθέτει «αποδείξεις» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στην Ντούμα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, συμφώνησε ότι είναι «πιθανότατο» το καθεστώς Άσαντ να βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στην Ντούμα και ότι η χρήση χημικών όπλων «δεν πρέπει να περάσει αψήφιστα».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Μέι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συμφώνησαν να συνεχίσουν «να συνεργάζονται στενά» για το θέμα.

naftemporiki.gr