Skip to main content

Διπλό χτύπημα Σαλβίνι κατά Ερντογάν

Διπλωματικό επεισόδιο είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ιταλίας – Τουρκίας με αφορμή την πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως «οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα. Η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη και αυτό δεν θα γίνει ποτέ».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα μια πρόταση της Λέγκας που αποσκοπεί «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή», σύμφωνα με το Ansa.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Εν τω μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε., γράφοντας στο Twiter πως η χώρα «δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αλλά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα κριτήρια της Ένωσης σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, dpa