Ο Σουηδοϊρανός επιστήμονας Αχμαντρεζά Τζαλαλί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κοντά στον θάνατο έπειτα από μήνες παραμονής του στην απομόνωση, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Η κατάσταση του Τζαλαλί είναι πραγματικά φρικτή”, σύμφωνα με τους ειδικούς. Απευθύνοντας έκκληση στο Ιράν για την απελευθέρωσή του, οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο Τζαλαλί βρίσκεται στην απομόνωση για περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ αξιωματούχοι της φυλακής φωτίζουν με έντονα φώτα το κελί του όλες τις ώρες του 24ώρου για να του στερήσουν τον ύπνο.
“Θέματα υγείας δεν του επιτρέπουν να τραφεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να έχει δραματική απώλεια βάρους”, σημειώνουν επίσης αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ιράν, τις αυθαίρετες εκτελέσεις, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τα βασανιστήρια.
“Η κατάστασή του είναι τόσο δύσκολη που φέρεται ότι έχει δυσκολία να μιλήσει. Έχουμε σοκαριστεί και στενοχωρηθεί από την βάναυση κακομεταχείριση του κ. Τζαλαλί”, υπογραμμίζουν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί τηλεφωνική κλήση που έγινε στην ιρανική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη για να σχολιάσει την είδηση αυτή.
Ο Τζαλαλί, γιατρός και λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, συνελήφθη στο Ιράν το 2016 και αργότερα καταδικάστηκε για κατασκοπεία, κατηγορούμενος ότι παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ για να το βοηθήσει να δολοφονήσει πυρηνικούς επιστήμονες. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε το 2017 την θανατική ποινή που του επιβλήθηκε.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ σημειώνουν ότι η ετυμηγορία σε βάρος του και η καταδίκη του στηρίχθηκαν σε ομολογία του που αποσπάσθηκε με τη χρήση βασανιστηρίων και ότι εκδόθηκαν έπειτα από μια άδικη δίκη. Η μεταχείρισή του δείχνει την συστηματική χρήση της απομόνωσης από το Ιράν “για να τιμωρήσει και να ασκήσει πίεση σε κρατούμενους και για την απόσπαση ομολογιών”, σύμφωνα με τους ίδιους.
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι έχει φυλακίσει έναν αριθμό πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα για να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από άλλες χώρες. Η Τεχεράνη απορρίπτει τακτικά τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι το δικαστικό της σύστημα είναι δίκαιο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters