Skip to main content

Ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες κρατούν το μέλλον του Brexit στα χέρια τους

Τρεις πολύ κρίσιμες συναντήσεις θα προηγηθούν της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, τρεις συναντήσεις που πιθανότατα θα κρίνουν το πώς και το πότε η Βρετανία θα αποχωρήσει τελικά από την Ε.Ε. Οι δύο από αυτές θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στο Βερολίνο και το Παρίσι. Η τρίτη, και ενδεχομένως η πιο καθοριστική, θα διεξαχθεί αύριο, στις πολυτελείς αίθουσες του Ανακτόρου Εγκμοντ, στις Βρυξέλλες, λίγο προτού η Τερέζα Μέι ζητήσει επισήμως από τους Ευρωπαίους ηγέτες λίγο ακόμη χρόνο.

Σύμφωνα με την «Guardian», την Τετάρτη το απόγευμα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ θα υποδεχθεί μία μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών, οι χώρες των οποίων θα επηραστούν περισσότερο από το Brexit. Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Ιρλανδίας.

Στόχος της συνάντησης, τρεις ώρες πριν από τη Σύνοδο, είναι να οργανωθεί ένας συντονισμός του διαλόγου που θα ξεκινήσει στη συνέχεια και να αποφευχθούν τυχόν καταστροφικά λάθη, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Επισήμως, η γραμμή της Ένωσης, και κυρίως των χωρών αυτών, είναι «ναι» σε νέα παράταση του Brexit, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο εκ μέρους του Λονδίνου. Αυτό διεμήνυσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ.

Διακαής πόθος της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καταφέρει να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο έως τις 30 Ιουνίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετέβη σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κι έπειτα στο Παρίσι, με σκοπό να μεταπείσει τον πιο αδιάλλακτο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Άνευ εναλλακτικού σχεδίου εκ μέρους του Λονδίνου, η πόρτα της εξόδου της Ένωσης θα ανοίξει για τη Βρετανία την Παρασκευή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι βέβαιη ότι ένα άτακτο Brexit ή μία μακρά παράταση ενός έτους θα είναι καταστροφική. Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε μετά την άφιξη της Μέι στο Βερολίνο ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία έχουν καταλήξει Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Και ο Μακρόν όμως, αν και δημοσίως εκφράζει την άποψη ότι κάθε νέα αναβολή αποπροσανατολίζει την Ένωση από άλλους σοβαρούς στόχους της, πιστεύεται ότι εν τέλει δεν θα πει «όχι», όπως είχε κάνει ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, το 1963, στο αίτημα του Συντηρητικού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν να ενταχθεί η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΟΚ των έξι.

naftemporiki.gr