Με μάνικες εκτόξευσης ύδατος διέλυσε τους ακροδεξιούς στην Κολωνία η γερμανική αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida, με αφορμή τις επιθέσεις κατά γυναικών στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
Στην περιοχή διαδήλωσαν και αριστερές – αντιφασιστικές οργανώσεις, οι οποίες καταδικάζουν τόσο το αντιμεταναστευτικό κίνημα της Άκρας Δεξιάς, όσο και τη σεξουαλική βία κατά γυναικών.
Το ζήτημα έχει ανακύψει καθώς πολλοί από τους υπόπτους ως δράστες των επιθέσεων, πολλές εκ των οποίων είχαν χαρακτήρα σεξουαλικής παρενόχλησης, φέρονται να είναι οικονομικοί μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο.
Οι αστυνομικοί δέχτηκαν βροχή από μπουκάλια και καπνογόνα από ομάδα διαδηλωτών και πήραν την απόφαση να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.
Οι αστυνομικοί είχαν καλέσει τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν συνθήματα εναντίον της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, να επιστρέψουν στην πλατεία, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία τους.
Όταν εκείνοι συνέχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια μπίρας και κροτίδες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.
Συγκέντρωση και από γυναίκες κατά της σεξουαλικής βίας
Εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν εξάλλου νωρίτερα στα σκαλιά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, στις οποίες σύμφωνα με τους μάρτυρες εμπλέκονται πολλοί νέοι «αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής».
Οι γυναίκες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι. Αυτοί είναι οι νόμοι μας. Μείνετε μακριά μας» και «Όχι στη βία εναντίον γυναικών, είτε στην Κολονία, είτε στη γιορτή μπύρας, είτε στην κρεβατοκάμαρα». Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πολλές είχαν σφυρίχτρες ή χτυπούσαν κατσαρόλες.
«Θέλουμε και πάλι να αισθανθούμε ασφάλεια. Είμαι εδώ για όλες τις μητέρες, τις κόρες, τις εγγονές, τις γιαγιάδες που θέλουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια», εξήγησε η Μαρτίνα Σούμεκερς, 57χρονη μουσικός που οργάνωσε την κινητοποίηση.