Skip to main content

Ευρωπαϊκή η κρίση με την αναστάτωση για το εμβόλιο της AstraZeneca;

Αν υπερηφανεύεται για κάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της, είναι η ικανότητά της να αναδύεται πιο δυνατή από τις κρίσεις στις οποίες βυθίζεται. Η χαοτική διάθεση εμβολίων μπορεί, ωστόσο, να αποδειχτεί η εξαίρεση στον κανόνα, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Η κίνηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν προληπτικά τη χορήγηση του εμβόλιο της AstraZeneca λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλειά του, αποκαλύπτει ελαττώματα στο κοινοτικό σύστημα τα οποία με τη σειρά τους απειλούν να αποδυναμώσουν την ΕΕ πολιτικά και οικονομικά, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από την Κοπεγχάγη έως τη Ρώμη, ελήφθησαν χωρίς συντονισμό μεταξύ τους ή σε συνεννόηση με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία και η Γαλλία έκαναν το πρώτο βήμα «υπαναχώρησης» την Τρίτη δηλώνοντας πως μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δώσει το «πράσινο φως» την Πέμπτη είναι έτοιμες να «ξεπαγώσουν» το εμβόλιο.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι η κίνηση αυτή των ευρωπαϊκών χωρών από την μία «έκαψε» το εμβόλιο της AstraZeneca και από την άλλη κινδυνεύει να βλάψει περαιτέρω την οικονομική υγεία  της ΕΕ και τη φήμη στο σύνολό της.

«Φαίνεται σαν μια αρκετά ασυντόνιστη, αυθόρμητη απόφαση, ίσως ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής νευρικότητας», σχολίασε ο Γκούντραμ Γουλφ, διευθυντής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «καταστροφικές» για την ταχεία διάθεση των εμβολίων τέτοιες κινήσεις.

Το μπλοκ των 27 κρατών καθυστέρησε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του 450 εκατ. πληθυσμού του, μένοντας πίσω από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ γκρίνια επικράτησε λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων.

Η αίσθηση του πανικού στην ΕΕ επιδεινώθηκε αυτήν την εβδομάδα όταν χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων οικονομιών της, ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για να εξετάσουν πιθανές παρενέργειες καθώς αναφέρθηκαν αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. Προχωράει, ωστόσο, σε αξιολόγηση των περιστατικών και αναμένεται να δοθεί οριστική καθοδήγηση την Πέμπτη.

Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών θα στοιχίσει γιατί θα κρατήσει τις επιχειρήσεις εξαρτημένες από τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως υποστηρίζει η Μέιβα Κάζιν, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, η οποία εκτιμά την οικονομική απώλεια για κάθε εβδομάδα που οι περιορισμοί παραμένουν περίπου στο 3% του ΑΕΠ.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω στο δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, ειδικά αν αναλογιστούμε το τεράστιο οικονομικό πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που «πέρασε» ο Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική οικονομία.

Με τους θανάτους από κορωνοϊό να αυξάνονται και τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να αυστηροποιούν τα lockdowns, οι πολιτικές επιπτώσεις του χάους στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη είναι βαθιές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποσύρεται φέτος μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της εξουσίας, είδε τη Χριστιανοδημοκρατική της Ένωση να υποφέρει ιστορικές ήττες στις εκλογές την Κυριακή που ήταν μια δοκιμασία της ψηφοφορίας πριν την ομοσπονδιακή ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου. Με την αργή διάθεση των εμβολιασμών την οποία έχει χρεωθεί το κόμμα της, έχασε την υποστήριξη των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, η Μέρκελ αντιμετωπίζει ξαφνικά εκκλήσεις αντιπολίτευσης να απομακρύνει την υπουργό υγείας- μετά την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Στην Ιταλία από την άλλη, η περίοδος του μέλιτος του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργός της χώρας  σταμάτησε απότομα μετά από μόλις ένα μήνα, καθώς οι λοιμώξεις έφτασαν σε υψηλά επίπεδα τριών μηνών, οδηγώντας τον στην απόφαση να κλείσει ξανά τα σχολεία.

Στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα καθώς έχει μπροστά του εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2022, και βλέπει συνεχώς το προβάδισμά του επί της υποψήφιας του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν  να μειώνεται συνεχώς.

«Η διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ ή η έλλειψή τους, θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, θα μπορούσε να δει τις κατεστημένες κυβερνήσεις να χάσουν την εξουσία τους και να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε ο Καμίνο Μορτέρα Mortera, ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.

Πώς έφτασε όμως σε αυτά τα δεινά η Ευρώπη; Στα μάτια των αξιωματούχων της ΕΕ, επιπόλαιοι λαϊκιστές όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον απέτυχαν να διαχειριστούν την πανδημία με τη βαρύτητα που απαιτούσε, σε αντίθεση με την Ευρώπη και την πιο σταθερή στάση της ως προς την ασφάλεια. Όμως, αν και η προσεκτική προσέγγιση του μπλοκ βοήθησε στη διατήρηση του ποσοστού θνησιμότητας του πέρυσι, ενδεχομένως αποτέλεσε τελικά την αιτία της αργής διάθεσης των εμβολίων.

Ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας έσπευσε να επενδύσει και να εγκρίνει γρήγορα τα εμβόλια εμβολίων επισπεύδοντας τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, η πιο άκαμπτη προσήλωση της ΕΕ στην επιστημονική διαδικασία κατέστησε αργή την αντίστοιχη ευρωπαϊκή διαδικασία.  Η ΕΕ έχει πλέον χορηγήσει 11 δόσεις ανά 100 άτομα, σε σύγκριση με 33 δόσεις στις ΗΠΑ και 39 δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει θεμιτές ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα στις  παραδόσεις των δόσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο – ανεξάρτητα από την απροθυμία της Ευρώπης να το χρησιμοποιήσει – με μόνο το ένα τρίτο περίπου των αρχικών δόσεων να αναμένεται να παραδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.  

Η ΕΕ συχνά κατηγορείται για τις αργές της διαδικασίες, αλλά αυτό το επεισόδιο αποδεικνύει πόσο θεμελιώδης είναι η ασφάλεια για το μπλοκ, αναφέρει Γάλλος αξιωματούχος.

Οι κυβερνήσεις επέμειναν ότι η απόφαση αναστολής του εμβολίου της AstraZeneca δεν είναι πολιτική προσπάθεια να τιμωρήσει την εταιρεία για τις αποτυχίες στις παραδόσεις της ούτε επειδή θεωρείται ως επιτυχημένη η πορεία της μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κίνηση ήταν «προληπτική», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα σε διαδικτυακό συνέδριο υγείας.

naftemporiki.gr