Skip to main content

Ιταλία: Πόσες ζωές κόστισαν οι ιατρικές συμβουλές τηλεφωνικά εν μέσω της πανδημίας;

Επί 11 ημέρες, η Σίλβια Μπερτουλέτι από το Μπέργκαμο, το επίκεντρο της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, προσπαθούσε να πείσει έναν γιατρό να επισκεφθεί τον 78χρονο πατέρα της Αλεσάντρο, ο οποίος παρουσίαζε υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Όταν ο γιατρός πήγε εν τέλει να τον εξετάσει ήταν πολύ αργά. Ο Αλεσάντρο πέθανε μία ημέρα αργότερα, 10 λεπτά προτού φθάσει το ασθενοφόρο. Τα μοναδικά φάρμακα που του χορηγήθηκαν μέσω τηλεφώνουν ήταν αναλγητικά και μία αντιβίωση ευρέος φάσματος.

Συνεντεύξεις με οικογένειες, γιατρούς και νοσηλευτές στην περιοχή της Λομβαρδίας αποδεικνύουν ότι η περίπτωση των Μπερτουλέτι δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά απεναντίας ότι αρκετοί ασθενείς πεθαίνουν στο σπίτι καθώς δεν αξιολογούνται τα συμπτώματά τους και οι ιατρικές συμβουλές από τηλεφώνου δεν αρκούν.

Καθώς η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας εστιάζεται παγκοσμίως στις νοσοκομειακές προμήθειες – κυρίως αναπνευστήρων – η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποδεικνύεται εξίσου καταστροφική: οι γιατροί δεν μπορούν και δεν πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, ακολουθώντας μία παγκόσμια τακτική να δίνουν οδηγίες εξ αποστάσεως.

Στο Μπέργκαμο μόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τον αριθμό θανάτων, ο πραγματικός απολογισμός του Covid-19 μπορεί να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από 2.060 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Εκτός της γενικότερης τάσης, οι οικογενειακοί γιατροί στην Ιταλία δεν έχουν ιατρικές μάσκες, γεγονός το οποίο τους αφήνει εκτεθειμένους και ευάλωτους σε μία κατ’ οίκον επίσκεψη. Πράγματι, στο Μπέργαμο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κρατικής υπηρεσίας υγείας ATS, 142 γιατροί είτε νόσησαν είτε βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μολονότι όλοι αντικαταστάθηκαν.

Οι αρχές προχωρούν τώρα στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι η παροχή πρωτογενούς υγειονομικής περίθαλψης με ασφάλεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις αμέσως μετά τις ΜΕΘ.

Το φαινόμενο δεν είναι ιταλικό. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, οι γιατροί έχουν οδηγίες να προτιμούν τις τηλεφωνικές οδηγίες σε ασθενείς, όποτε είναι εφικτό, παρά να εξετάζουν τους ασθενείς από κοντά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters