Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών παρουσιάζει στους πολιτικούς, που τον κοιτούν με αγωνία, την τελευταία του έκθεση. Στο παρελθόν αυτή ίσως να περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση. Στο μέλλον όμως η έκθεση αυτή μπορεί να αφορά το ξέσπασμα μίας επιδημίας σε μια απομακρυσμένη χώρα που αποφασίζει να αποκρύψει την εμφάνιση του νέου ιού. Ο νέος κορωνοϊός, αλλά και η συνολικά η νέα πραγματικότητα που θέλει τις επιδημίες να έχουν γίνει πολύ πιο συχνές τον τελευταίο αιώνα, «ταξιδεύοντας» ταχύτατα σε έναν απολύτως διασυνδεδεμένο κόσμο, αλλάζει την έννοια της εθνικής ασφάλειας και της θωράκισής της.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το BBC από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η έννοια της προστασίας της εθνικής ασφάλειας έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό να κάνει με την απόκρουση της τρομοκρατικής απειλής. Ωστόσο, έχουν υπάρξει φωνές κατά τη διάρκεια των τελευταιών ετών που υποστήριξαν ότι η έννοια της «ασφάλειας» θα πρέπει να διευρυνθεί. Η κρίση του νέου κορωνοϊού τις φέρνει στο προσκήνιο. Μήπως τελικά η δημόσια υγεία θα πρέπει να έχει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στον ορισμό της εθνικής ασφάλειας;
Στη Βρετανία η πανδημία χαρακτηρίστηκε ήδη κίνδυνος εθνικής ασφάλειας πρώτης τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπισή της κρίθηκε ότι έχει την ύψιστη προτεραιότητα – αν και αυτό προς το παρόν δεν αντανακλάται στους πόρους ή στον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα έχει τεθεί σε σύγκριση με τις άλλες τρεις απειλές στο ίδιο επίπεδο – τρομοκρατία, πόλεμο και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Υπάρχουν αρκετοί που όπως συνέβη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αισθάνονται ότι δεν ακούστηκαν όταν προειδοποιούσαν για μία τέτοια απειλή, ώστε αυτή να μας βρουν προετοιασμένοι.
Για τις μυστικές υπηρεσίες όπως η ΜΙ6 και η CIA αυτό που αλλάζει έχει να κάνει τόσο με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν όσο και με τους ειδικούς που επιστρατεύουν. Ακριβώς όπως αναπτύχθηκε η τεχνολογία για να «μυρίζει» εξ ‘αποστάσεως για ίχνη πυρηνικού υλικού, ενδέχεται να απαιτηθούν νέες συσκευές για την ανίχνευση των βιολογικών απειλών.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ο παραδοσιακός κόσμος της συλλογής πληροφοριών.
Το πραγματικό μέλλον μπορεί να είναι η χρήση πιο σύνθετων συνόλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπιστούν, να κατανοηθούν και να προβλεφθούν οι εξελίξεις σε έναν πληθυσμό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλυση μεταδεδομένων από τηλέφωνα, αναζητήσεις σε απευθείας σύνδεση ή άλλες μορφές δραστηριότητας. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία επενδύουν ήδη τεράστια ποσά.
Η «βιολογική κατασκοπεία» έχει μακρά ιστορία – στον Ψυχρό Πόλεμο η Δύση και η Σοβιετική Ένωση την είχαν εξελίξει. Στο μέλλον, η έμφαση μπορεί να είναι λιγότερο στα βιολογικά όπλα και περισσότερα στα εμβόλια. Ο φόβος ότι υπάρχουν ακραίες, τρομοκρατικές ομάδες που θα μπορούσαν να θέλουν να διαδώσουν έναν ιό υπάρχει ακόμη. Αλλά τώρα γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι η μόνη απειλή.
Πολλοί ωστόσο εκφράζουν ανησυχίες πως αρκετές κυβερνήσεις επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία θα θέσουν ουσιαστικά υπό παρακολούθηση πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ήδη υπάρχουν ερωτήματα και πολλές ενστάσεις στη Ρωσία. Το σύστημα παρακολούθησης των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και παραμένουν στο σπίτι τους, το οποίο φέρει την ονομασία «Κοινωνική παρακολούθηση», τέθηκε σε λειτουργία. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων και αυτό γεννά υποψίες για το ποια ακόμη στοιχεία ενδεχομένως συγκεντρώνονται.
Με πληροφορίες από BBC