Skip to main content

Λονδίνο: Θύελλα αντιδράσεων κατά της αστυνομίας για τη διάλυση εκδήλωσης στη μνήμη της Σ. Έβεραρντ

Διαδήλωση, έρευνα, προσκλήσεις για παραίτηση: η αστυνομία του Λονδίνου βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων, μετά την επίμαχη επέμβαση κατά τη διάρκεια μίας χωρίς άδεια εκδήλωσης στην μνήμη της νεαρής Λονδρέζας, η δολοφονία της οποίας έχει συγκλονίσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εικόνες που δείχνουν γυναίκες με χειροπέδες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, που προστίθενται στη συγκίνηση που έχει προκαλέσει η εξαφάνιση της 33χρονης Σάρας Έβεραρντ στις 3 Μαρτίου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της.

Το πτώμα της βρέθηκε σε δάσος του Κεντ. Ένα μέλος της μονάδας της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, ένας αστυνομικός, ο Γουέιν Κούζενς, 48 ετών, κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της.

Η εκδήλωση στη μνήμη της που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή πλήθους γυναικών γνώρισε τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας του Λονδίνου. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, ζήτησε από τον επιθεωρητή των δυνάμεων της αστυνομίας να προχωρήσει σε έρευνα για τις αστυνομικές ενέργειες το βράδυ εκείνο.

Δυσαρεστημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε από την αστυνομία, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Η προοπτική αυτή έγινε ευνοϊκά δεκτή από την αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ, η οποία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις εκκλήσεις. «Κανείς από μας δεν θα ήθελε να δει τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε» είπε, προσθέτοντας ότι, αν η συγκέντρωση στη μνήμη της Σάρας Έβεραρντ ήταν νόμιμη, «θα είχε πάει και η ίδια».

Η αστυνομία διέλυσε βίαια τη συγκέντρωση, διότι παρέβαινε τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους να διαλυθούν και πολλοί το έκαναν, είπε. «Εκτός μιας μικρής μειονότητας» ανέφερε.

Σύμφωνα με την υπαρχηγό, Χέλεν Μπολ, αυτά τα λίγα άτομα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να σπρώχνουν τους αστυνομικούς και να τους πετούν αντικείμενα.

Η κατάσταση ήταν τέτοια, που χρειάσθηκε η επέμβαση της αστυνομίας, διότι οι εκατοντάδες των ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα συνιστούσαν κίνδυνο μετάδοσης του ιού, είπε.

Έγιναν τέσσερις συλλήψεις για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας και για διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αρχηγείο της Σκοτλαντ Γιαρντ για να εκφράσουν την οργή τους και στην συνέχεια κινήθηκαν προς το κοινοβούλιο.

Ανησυχεί ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, το βράδυ της Κυριακής βαθύτατα ανήσυχος από τα βίντεο και τις εικόνες που κατέγραψαν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας το Σάββατο το βράδυ στην εκδήλωση στη μνήμη της 33χρονης.

«Όπως όλοι που τα είδαν, ανησύχησα βαθύτατα από τα βίντεο από το Κλάπαμ Κόμον το Σάββατο το βράδυ» δήλωσε σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στο άλσος του Λονδίνου όπου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της αστυνομίας λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ, δεσμεύτηκε να ερευνήσει τις ενέργειες της αστυνομίας και ότι η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, διέταξε μια έρευνα για να αντληθούν διδάγματα για το πώς να βελτιωθεί στο μέλλον η αστυνόμευση παρόμοιων εκδηλώσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα προεδρεύει μιας συνάντησης ανώτερων υπουργών και της αστυνομίας τη Δευτέρα για να εξετάσει τι χρειάζεται να γίνει για να προστατευθούν οι γυναίκες και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για την προστασία θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, και θα μελετηθούν εμπειρίες που πολλές γυναίκες μοιράστηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον φόβο που αισθάνονται περπατώντας στους δρόμους της Βρετανίας.

«Ο θάνατος της Σάρας Έβεραρντ πρέπει να μας ενώσει στην αποφασιστικότητα να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να κάνουμε κάθε μέρος του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να λειτουργεί για την προστασία και την υπεράσπισή τους» δήλωσε ο Τζόνσον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters