Skip to main content

Πολιτική συμφωνία και ρευστό επιδιώκει η Αθήνα

Με την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στο Brussels group σήμερα στην Αθήνα και την αυριανή αναχώρηση των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών για το Πάσχα των Καθολικών, κλείνει ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Βρυξελλών για τη μεταρρυθμιστική λίστα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν κατέληξαν στον «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων», που αποτελεί την προϋπόθεση για την σύγκληση του Eurogroup.

Αύριο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euroworking group προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά προσδοκά μία πολιτική απόφαση (κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνεδριάσει το Eurogroup) η οποία θα συνοδεύεται από την εκταμίευση ποσού το οποίο μπορεί να καλύψει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους 448 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης το πρωί με δηλώσεις τους έδειξαν προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, ακόμη και αύριο, κάτι που τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι στο Brussels Group οι συνεδριάσεις «έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας και ότι «οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους».

Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του Μνημονίου, ενώ όπως λένε κυβερνητικά στελέχη μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή 8 Απριλίου στη Βουλή θα έρθουν μια σειρά από νομοσχέδια. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ