Συγκαλείται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπου θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει η Άγκυρα για το πότε θα διεξαχθεί το επόμενο ραντεβού στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού αποδίδεται αυτή η καθυστέρηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη ανέφερε ότι «δεν την αποδίδω κάπου. Όπως σας έχω πει, έχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένουμε την απάντηση. Όταν υπάρξει, προφανώς, θα ανακοινωθεί, κατά το σύνηθες στα διπλωματικά πρακτικά, από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών».
Χθες στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, που σημείωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να μπουν σε τροχιά πάλι οι διερευνητικές επαφές. Σημείωσε πως τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για τον νέο γύρο στην Αθήνα. «Προτιμούμε την τρέχουσα κατάσταση από αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο», πρόσθεσε.
Τα μαχητικά F-35
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη χώρα μας, ο κ. Πάιατ απάντησε πως όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την επένδυση, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα F-35 είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και επικαλούμενος την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έκανε λόγο για μια πολυετή διαδικασία – περίπου 5 χρόνια από τη σύμβαση στην ανάπτυξή τους, όπως είπε.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει τον κύκλο των επαφών και υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όπου συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει το ότι ο Αλ Σίσι πρότεινε να μην περάσει ο East-Med από την Κύπρο και ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει τις σχετικές συζητήσεις με τη Λευκωσία, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι λογικό δύο χώρες της περιοχής -και επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο δημοσίευμα το Ισραήλ και η Αίγυπτος- που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση, ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα».