Skip to main content

Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση

Την ανάγκη η μετεγκατάσταση να αποτελέσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Ειδομένη. 

«Τώρα», τόνισε, «προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, τα δεινά των προσφύγων και μεταναστών μπορούν να απαλυνθούν μόνο με «με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους» που διαθέτει η Ε.Ε..

Ακόμη ο επίτροπος Μετανάστευσης δεσμεύθηκε ότι η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επί τόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: 

Για την περίοδο 2014 – 2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Κομισιόν: Στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές

Από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, δήλωσε ότι η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές Αρχές για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και κυρίως να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσφύγων εκεί.

Όπως είπε, η Επιτροπή χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής προσφύγων που δεν βρίσκονται στην Ειδομένη και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, ενώ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε αυτά τα καταλύματα.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν τα τραγικά συμβάντα και να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταλύματα όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες» σημείωσε η κ. Αντρέεβα.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Frontex παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους της 7ης Μαρτίου, καλούν την Ελλάδα να εργαστεί για τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με την ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική».

«Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.