Skip to main content

Πρόγραμμα για τη στήριξη απόρων του δήμου Αθηναίων

Τo πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Solidarity Now στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, και χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%), παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο παλαιό Φρουραρχείο της Αθήνας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρέσβης της Νορβηγίας, κ. Sjur Larsen και ο πρόεδρος του ΔΣ του Solidarity Now κ. Στέλιος Ζαββός.

Το συνολικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4,3 εκ. ευρώ, υποστηρίζει δυο διακριτά, επιμέρους προγράμματα, με αλληλοσυμπληρούμενα οφέλη για τους πολίτες της Αθήνας, που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη», με αποδέκτη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και χρηματοδότηση 2.060.208 ευρώ, από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχιας, ενισχύοντας τα προγράμματα και τις κοινωνικές δομές που έχει ήδη αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο μέρη:

Το ένα αφορά στην έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών αξίας 40 € έκαστο, τα οποία δίδονται σε 8 διανομές, σε περισσότερα από 3600 νοικοκυριά (8700+ άτομα) ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ. Με τα κουπόνια, οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων της επιλογής τους, βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη δομή του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας των Πολιτών». Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις διανομής με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση των ωφελουμένων που ξεπερνά το 95%. Το σύστημα διαχείρισης κουπονιών προσέφερε χορηγικά η εταιρία EdenRed και τις απαιτούμενες τραπεζικές υπηρεσίες η Eurobank.

Το άλλο σκέλος του ίδιου προγράμματος, στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι ναρκομανείς στην πόλη. Προβλέπει την ενίσχυση του street-work που διεξάγει  το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, με μία επιπλέον ομάδα, και μέσω της συνεργασίας με φορείς που εξειδικεύονται στην υποστήριξη ουσιοεξαρτημένων ατόμων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις άτυπες ομάδες του δικτύου «Συν-Αθηνά» του δήμου Αθηναίων.

«Η μετάβαση από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη κι έπειτα στην αλληλοβοήθεια, ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή, όχι μόνον για το δήμο της Αθήνας αλλά και για όλη τη χώρα», τόνισε – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. «Αλλαγή αντίληψης και στρατηγικής, που ανέδειξε νέες δυνατότητες και συνεργασίες, για την αποτελεσματική στήριξη των ευπαθών ομάδων αλλά για την επανένταξή τους. Το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας του δήμου της Αθήνας διευρύνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες, καινοτόμες και πολύπλευρες δράσεις,. Δράσεις που είναι εφικτές και μάλιστα στην αναγκαία κλίμακα, ώστε να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες της πόλης, χάρη στο γεγονός ότι γίναμε η αξιόπιστη θεσμική αρχή που εμπιστεύονται, εθελοντές, ΜΚΟ, η Κοινωνία των Πολιτών, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και βεβαίως – όπως επιβεβαιώνει το νέο πρόγραμμα – ευρωπαϊκοί οργανισμοί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

«Η Νορβηγία ένωσε τις δυνάμεις της με το δήμο Αθηναίων και το Open Society Foundation προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες της Αθήνας, και ο Νορβηγικός λαός συνεισφέρει περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη στην Ελλάδα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνα, κ. Sjur Larsen.

«Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη, με την παροχή τροφής, ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικών υπηρεσιών, νομικής υποστήριξης, βοήθειας στην εξεύρεση εργασίας, υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων» δήλωσε ο κ. Larsen και τόνισε: «Προβλέπεται ότι περίπου 37.000 άτομα θα λάβουν βοήθεια. Η χρηματοδότηση γίνεται από τα EEA Grants, μέσω των οποίων η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία παρέχουν οικονομική υποστήριξη για να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις των δοτριών χωρών με 16 χώρες της ΕΕ.  Στην παρούσα χρηματοδοτική περίοδο 63,4 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα είναι απόδειξη γόνιμης συνεργασίας».

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη» με τελικό αποδέκτη το Solidarity Now και χρηματοδότηση 1,9 εκ. €, στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα.

«Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, το Solidarity Now δημιούργησε Κέντρα Αλληλεγγύης με σκοπό τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων Ελλήνων και μεταναστών», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Solidarity Now, κ. Στέλιος Ζαββός. «Έμπνευσή μας είναι η βασική αρχή της Αλληλεγγύης των Λαών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Solidarity Now ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.  Αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αλλά και από εμάς προς τους συνανθρώπους. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς και άλλους αποκλεισμούς» σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει χώρο λειτουργίας σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες με την σειρά τους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Για την υλοποίηση: ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε τον 1ο όροφο του παλιού Φρουραρχείου για την λειτουργία του προγράμματος «Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας», το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Open Society Foundations και του SolidarityNow, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και την οικονομική βοήθεια του European Economic Area Grants. Την πλήρη ανακαίνιση των χώρων που φιλοξενούν τις υπηρεσίες του, ανέλαβε το Solidarity Now.