Για επίσημη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγγέλλει την πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας ερώτηση στην Κομισιόν.
Συγκεκριμένα η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε..Ε. αποκαλεί τη χώρα της ”Μακεδονία” στην επίσημη προπαρασκευαστική συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Βόρειας Μακεδονίας.
Η κ. Rusi Popovska αναφέρθηκε μάλιστα στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα λέγοντας επί λέξει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί τη Μακεδονία, πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μας».
Να σημειωθεί ότι βουλευτές εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα με ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και η καΣπυράκη είναι τακτικό μέλος της εν λόγω επιτροπής.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτησή της σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στις Βρυξέλλες, η πρέσβης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κα. Rusi Popovska, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της επιτροπής, επανειλημμένως χρησιμοποίησε τον όρο ”Μακεδονία” αναφερόμενη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Σε μία περίσταση μάλιστα, συνεχίζει η κα Σπυράκη «ανέφερε στα αγγλικά αυτολεξεί ότι: ”Prime Minister Tsipras is expected to visit Macedonia, which will be the first ever bilateral visit of a Greek Prime Minister to our country”».
Και προσθέτει: Έχοντας υπόψη ότι με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών η επίσημη ονομασία της χώρας για όλες τις χρήσεις είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία», ερωτάται η Επιτροπή:
-Θεωρείτε ότι αποτελεί ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών η χρήση του όρου ”Μακεδονία” από επίσημους εκπροσώπους της Βόρειας Μακεδονίας, ειδικότερα δε παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση;