Skip to main content

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν με πυρά κατά Μέρκελ για ναζισμό

Από την έντυπη έκδοση 

Νέες εστίες διπλωματικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσάπτοντας ευθέως την κατηγορία του «ναζισμού» και προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στην Άγκυρα ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα θα σημάνει και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του κατά των ευρωπαϊκών κρατών που απαγορεύουν τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ερντογάν καταλόγισε «ναζισμό» και στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν κατηγόρησε μόνον τη χώρα, όπως είχε κάνει απέναντι στην Ολλανδία, αλλά επιτέθηκε και προσωπικά στην Άγκελα Μέρκελ. «Αυτή τη στιγμή καταφεύγεις σε ναζιστικές πρακτικές» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Νωρίτερα είχε σημειώσει σε αντίστοιχο τόνο αναφερόμενος στην Ολλανδία και τη Γερμανία: «Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ» πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε κατηγορήσει από τις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή Τούρκων υπουργών.

Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε, όμως, στην Ολλανδία η οποία επίσης εμπόδισε την επίσκεψη Τούρκων υπουργών οι οποίοι επιθυμούσαν να διεξαγάγουν εκστρατεία στην ευρωπαϊκή χώρα υπέρ του δημοψηφίσματος διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία. Παράλληλα, η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση διαδήλωσης Κούρδων στη Φραγκφούρτη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Πρόβλημα και με τη Δανία

Κρίση έχει ξεσπάσει όμως και στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δανία εξαιτίας των απειλών που δέχονται Δανοί τουρκικής καταγωγής οι οποίοι επικρίνουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη σχετικά με τις τουρκικές απειλές προς Δανούς με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι απειλούνται ότι θα εκδιωχθούν για «εσχάτη προδοσία» ή ότι οι οικογένειές τους στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουν «προβλήματα».

Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε, την ίδια ώρα, την Άγκυρα ότι η εφαρμογή του σχεδίου της για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα έθετε πρόωρο τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Αν επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων» ανέφερε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Ο Ερντογάν όμως δήλωσε και χθες πως αναμένει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν αυτές παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια.

«Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει σε μια τέτοια περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων, αλλά λόγω έλλειψης όρεξης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε. Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στο «Der Spiegel» ότι πλέον «είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Τάχθηκε αντίθετα υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.