Skip to main content

Τρία μετάλλια σε φοιτητικό διαγωνισμό κατέκτησε το Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ

Δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο κατέκτησε τριμελής ομάδα του Μαθηματικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον διεθνή διαγωνισμό «Seemous 2019» που έγινε στο Ντεβίν της Βουλγαρίας από 12 έως 17 Μαρτίου 2019. 

Αναλυτικά η ομάδα αποτελούνταν από τους:

  • Προδρομίδης Ιάσων, (χρυσό μετάλλιο)
  • Σημαντίρης Γιάννης, (χρυσό μετάλλιο)
  • Αρμενιάκος Σωτήρης, (αργυρό μετάλλιο)

Συνοδός της ομάδας ήταν ο πολυβραβευμένος φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος σε παλαιότερους διαγωνισμούς  Γιώργος Κοτσόβολης.

Ο διαγωνισμός SEEMOUS (South-Eastern European Mathematics Olympiad for University Students) είναι ένας μαθηματικός διαγωνισμός που αφορά πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006-07. Οι φοιτητές διαγωνίζονται μια ημέρα σε τέσσερα προβλήματα, τα οποία είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του κάθε διαγωνιζόμενου και αφορούν την ύλη των μαθημάτων: Απειροστικός Λογισμός, Γραμμική Άλγεβρα, Βασική Άλγεβρα, Πραγματική Ανάλυση, Συνδυαστική και Θεωρία Αριθμών. Κάθε χρόνο παραδίδονται μαθήματα προετοιμασίας στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, στο κτήριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Τα μαθήματα γίνονται από μέλη ΔΕΠ του Μαθηματικού Τμήματος και της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία χρόνια στην διδασκαλία των μαθημάτων εμπλέκονται ενεργά και με μεγάλη επιτυχία και οι φοιτητές που είχαν διακριθεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Μαθηματικό τμήμα του ΕΚΠΑ έχει παράδοση σε επιτυχίες σε φοιτητικούς διαγωνισμούς από την αρχή του θεσμού,  ενώ από το 2010 και μετά είχαμε συνεχή παρουσία με χρυσά μετάλλια και πρώτες θέσεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά των αρχηγών των ομάδων Σιλουανού Μπραζίτικου, μΚωσταντίνου Ψαρομήλιγκου, Μιχάλη Σαράντη, και Γιώργου Κοτσόβολη, οι οποίοι ήταν παλαιότεροι νικητές των διαγωνισμών αυτών.

Επισημαίνεται πως το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών κάθε χρόνο προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό από  φοιτητές οι οποίοι έχουν πάθος και αγάπη για την  Μαθηματική έρευνα. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές με πλήρη υποτροφία στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Καθήκον της πολιτικής και Ακαδημαϊκής ηγεσίας είναι να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε η επιστροφή τους στην Ελλάδα κάποια στιγμή να είναι μια ελκυστική επιλογή.