Skip to main content

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Θεσμών η ακρόαση των υποψήφιων μελών της ΕπΑντ

Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τον διορισμό ή μη των υποψήφιων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που προτείνονται από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αιτιολογώντας την πρότασή του για τα πρόσωπα ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η επιλογή, τόσο της Άννας Νάκου για τη θέση της αντιπροέδρου, στην οποία επικέντρωσε κυρίως το ενδιαφέρον της η ΝΔ, όσο και των υπολοίπων μελών, έγινε με κίνητρο το πλούσιο επιστημονικό έργο και την εμπειρία τους.

Απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με την απόσπασή της στο γραφείο του Νίκου Παππά, το διάστημα που ήταν υπουργός Επικρατείας και είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών, η κ. Νάκου την χαρακτήρισε τιμητική, τονίζοντας ότι δεν ήταν κομματικό στέλεχος της κυβέρνησης.

«Το κίνητρο της απόσπασής μου είναι προφανές ότι είναι τιμητικό», είπε η κ. Νάκου και πρόσθεσε ότι για κάποιον που δεν προέρχεται από κομματική ομάδα κυβερνώντος κόμματος, είναι τιμητική η πρόταση να συμμετάσχει σε μια νομοθετική διαδικασία, με στόχο την αδειοδότηση και την τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την θέση της αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κ. Νάκου απάντησε ότι το αίτημά της το υπέβαλε εγγράφως στη γραμματεία του υπουργού χωρίς να έχει θέσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

«Κάποια στιγμή θα επανερχόμουν στην οργανική μου θέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε, διευκρινίζοντας ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι διορισμένη μέσω ΑΣΕΠ, από το 2011.

Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε ως αχίλλειο πτέρνα της Επιτροπής, το θέμα των καθυστερήσεων, καθώς, όπως παραδέχτηκε, φθάνει μέχρι και δύο χρόνια για να καθαρογραφεί μια υπόθεση. Αυτό, πρόσθεσε, είναι προβληματικό, γιατί περνά λάθος μηνύματα και προς την αγορά και προς τον καταναλωτή.

Παράλληλα, η κ. Νάκου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ενδείξεις παράνομων συμπεριφορών σε επιχειρήσεις που έχουν αυξημένη δύναμη σε συγκεκριμένους κλάδους» και ότι το έργο της Επιτροπής καθίσταται δυσχερές ως προς την στοιχειοθέτηση τους, «καθώς στην Ελλάδα έχουν τους τρόπους και την ισχύ, ώστε να μπορούν να τις αποκρύπτουν αποτελεσματικά».

Στην αρχή της συνεδρίασης, η αναφορά του υπουργού Οικονομίας σε «ιερά εξέταση» από την Επιτροπή των προτεινόμενων υποψηφίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, που έκαναν λόγο για προσβολή του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, σημείωσαν ότι δεν χρειάζεται να δίνεται τέτοια διάσταση σε ένα χαρακτηρισμό που ειπώθηκε με χιουμοριστική διάθεση από τον υπουργό.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητριόυ ζήτησε συγνώμη, διευκρινίζοντας ότι ήταν χιούμορ και δεν είχε πρόθεση να θίξει την επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι μετά από ψηφοφορία, απορρίφθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, η πρόταση της ΝΔ να αναβληθεί η συζήτηση για να γίνει ενιαία σε άλλη συνεδρίαση, αφού συμπληρωθεί το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας ενός μέλους της Επιτροπής, που δήλωσε αδυναμία «για προσωπικούς, σοβαρούς λόγους, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψήφισαν την πρόταση για αναβολή.

Η Επιτροπή Θεσμών, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων βουλευτών, αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση των υποψηφίων και να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση της.

Πηγή: ΑΜΠΕ