Skip to main content

Στίγμα εξωτερικής πολιτικής από τη Ν.Δ. στην Ουάσιγκτον

Από την έντυπη έκδοση 

Ευθύνη της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο Eλλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που είχε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον. Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. ασκεί προσεκτική κριτική, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί είναι να μετατραπεί ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής σε ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. «Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι τοξικός ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», είπε και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτήρισε, πάντως, πολύ ανησυχητική τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. «Ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχουν επιλυθεί μέσα από την απευθείας συνεννόηση των δύο πλευρών τοπικά, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτήν τη φορά δεν συνέβη αυτό», θύμισε και κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος γενικότερα στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ένταση στο Αιγαίο θα αποκλιμακωθεί και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου. «Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Κύπρος μπορεί να εξασκήσει όλα τα δικαιώματα της επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. «Δεν υπάρχει καμία λογική βάση στην προσπάθεια σύνδεσης των δικαιωμάτων της Κύπρου επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης με τις συνομιλίες για το Κυπριακό», διευκρίνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ ότι οι δύο χώρες πρέπει να μοιραστούν την κληρονομιά της Μακεδονίας. «Δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούμε. Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», είπε και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αυτό». «Αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας και δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

*** Εντωμεταξύ, με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε, για δεύτερη φορά, από τη Βουλή της πΓΔΜ, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.