Skip to main content

Κοντοζαμάνης : Πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες – Σε δύο φάσεις η διαδικασία

«Ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η οργάνωση του εγχειρήματος είναι τεράστια, γιγαντιαία, απαιτεί την εμπλοκή υπουργείων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να την φέρουμε εις πέρας. Πρόκειται για μια περίπλοκη η διαδικασία» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Ανδρέα Πουλά.

Σχετικά με την προτεροποίηση των ομάδων εμβολιασμού, και στο ερώτημα γιατί δεν προηγούνται οι ομάδες με υποκείμενο νόσημα, εκείνης των ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού και όχι η κυβέρνηση, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες» και δεν «ήρθαμε να ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό». Εξήγησε πως η βάση της γνωμοδότησης της επιτροπής για την προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων, γίνεται σε σχέση με την μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό. Γι΄ αυτό ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το υγειονομικό προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, όσων διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και προσωπικού των ειδικών σχολείων.

Οι ευπαθείς ομάδες, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.

Οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος, έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και στην κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης. Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου έχουν υπαχθεί νοσήματα με την πιο σοβαρή επιβάρυνση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άτομα, που θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Τα άτομα με τα νοσήματα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος, θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα. 

Σχετικά με το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSOΝ που είναι ένα εύκολο εμβόλιο στη διαχείρισή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά όταν το έχουμε, είναι στον σχεδιασμό μας προκειμένου να εμβολιάσουμε και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο 

Σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για παρεκκλίσεις από τις λίστες εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως «όλες οι καταγγελίες εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, την Αρχή Διαφάνειας και όποιο άλλο όργανο είναι αρμόδιο. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και βεβαίως επιβάλλονται οι κυρώσεις, όπως έχει συμβεί, εφόσον παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα»

Για τον Άγιο Σάββα 

Μέσω συνεργασίας με το αντίστοιχο εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωράει η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο ογκολογικό χειρουργείο», τονίζοντας πως «όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Ειδικότερα, σχετικά με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του «Αγίου Σάββα», ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως  είναι στελεχωμένο με 6 οργανικές θέσεις και με επικουρικό προσωπικό, το οποίο όμως έχει προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία και άρα θα αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατήρησε πάντως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που ήταν όλες οι οργανικές θέσεις καλυμμένες, οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι αυξημένες και δεν θα επαρκούσε το προσωπικό του. Γι’ αυτό το νοσοκομείο προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεκπεραίωση με ταχύτητα των βιοψιών, και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασίλης Κοντοζανάνης, πως πραγματοποιήθηκαν 104 εξετάσεις δειγμάτων από την Ορθοπεδική Ογκολογική Κλινική που αφορούσαν σαρκώματα – μια πολύ δύσκολη περίπτωση καρκίνου – οι απαντήσεις από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ έφτασαν στο Νοσοκομείο μέσα σε 7 μέρες, και στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκαν και οι απαντήσεις για 15 δείγματα από τη Γυναικολογική Κλινική.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως μια τέτοια συνεργασία είναι καλή να επεκταθεί γενικά – ειδικά για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας. 

Σχετικά με τις μειώσεις χειρουργείων, ο υφυπουργός ανέφερε πως στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας «έχει καταστεί σαφές παντού, ότι αναβολές χειρουργείων δεν αφορούν τα ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται κατά προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» .

Οι μειώσεις χειρουργικών πράξεων στα άλλα νοσοκομεία, είπε ο υφυπουργός, «δεν είναι 80%, όπως λέγεται αλλά έως και 80% – και αυτό γίνεται προκειμένου, εφ’ όσον παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές των χειρουργείων και το προσωπικό, όπως αναισθησιολόγους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας».

Για «διώξεις γιατρών»

« Καμία δίωξη και κανένας εκφοβισμός γιατρών δεν υπάρχει. Αν υπήρχε άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να ακουστούν αυτές οι φωνές που ακούγονται» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη περί διώξεων γιατρών που κατήγγειλαν προβλήματα σε νοσοκομεία του Ρεθύμνου, του Κιλκίς, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών και του Αγίου Σάββα.

 Τις τέσσερις αυτές καταγγελίες, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, στις οποίες αναφέρεστε «τις έχουμε διαχειριστεί και να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ούτε εκβιασμός, ούτε εκφοβισμός, ούτε εκδικητικότητα», σημειώνοντας  πως «μπορεί να διαφωνούμε μαζί τους, δεν τους ξεχωρίζουμε όμως από τους υπόλοιπους και είμαστε εμείς αυτοί που διασφαλίζουμε σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Γιατί εδώ δεν είναι Βενεζουέλα και ακριβώς για τον λόγο αυτόν οφείλουμε, όπου υπάρχει διασπορά ψεύδους, αυτήν να την αντιμετωπίζουμε, προτάσσοντας την αλήθεια. Ούτε ο ακτινολόγος που αναφέρατε απολύθηκε, ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η γιατρός, όπως μας είπατε, διώχθηκε πειθαρχικά, ούτε βέβαια υπήρξαν ποτέ δεκαπέντε παραιτήσεις ιατρών».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης από την δική του πλευρά ανέφερε ότι ένας γιατρός – ακτινολόγος στον ‘Αγιο Σάββα – επειδή διαμαρτυρήθηκε ως πρόεδρος των εργαζομένων, επειδή ξεκίνησε ΕΔΕ για γιατρούς και νοσηλευτές που είχαν ασθενήσει με κορωνοϊό, τον στείλατε σε μονάδα covid-19 στο Σωτηρία και είναι ο μόνος που δεν του ανανεώνεται η σύμβασή του. Επίσης έκανε αναφορές σε ΕΔΕ, για την διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου επειδή είπε ότι δεν υπάρχει ειδικός γιατρός για να καλύψει την εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν μπορούν να γίνουν νέες εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική κλινική, «Έχετε ξεκινήσει  ΕΔΕ για δύο εργαζόμενους των νοσοκομείων της Έδεσσας και των Γιαννιτσών επειδή είπαν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων όπως και του γενικού γραμματέα του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, επειδή μίλησε για τα λειτουργικά προβλήματα του τμήματος Covid και τις δυσλειτουργίες παροχής οξυγόνου» κατέληξε ο κ. Αρσένης