Skip to main content

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Χούμζα Γιουσάφ

EPA/ROBERT PERRY

«Τίτλοι τέλους» για τον ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας

Παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Χούμζα Γιουσάφ, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου έγινε πρώτος υπουργός της Σκωτίας.

Ο Γιουσάφ ήταν «υπό μεγάλη εσωτερική πίεση» για να τερματίσει τη συμφωνία κατανομής της εξουσίας στο Bute House με τους Σκωτσέζους Πράσινους.

Στη συνέχεια απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει προτάσεων μομφής εναντίον του που αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νόμο, το κοινοβούλιο θα έχει 28 ημέρες για να εκλέξει νέο πρώτο υπουργό και αν οι βουλευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν, θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

«Επέλεξα να μην συνεχίσω»

Ο Χούμζα Γιουσάφ, κατά την ομιλία του ξεκίνησε αναλογιζόμενος τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας ότι βρισκόταν στην ίδια θέση τώρα για να ανακοινώσει το τέλος της συμφωνίας συνεργασίας με τους Πράσινους της Σκωτίας.

Λέει ότι πίστευε ότι η απόφαση ήταν σωστή για το κόμμα και τη χώρα

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανταλλάξει τις αρχές του απλά και μόνο για να κρατηθεί στην εξουσία.

Είπε ότι ήταν «απολύτως πιθανό» να είχε κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με τη σύναψη συμφωνίας, αλλά επέλεξε να μην συνεχίσει.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η αποκατάσταση της σχέσης πέρα από το πολιτικό χάσμα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον άλλο στο τιμόνι», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί διαγωνισμός ηγεσίας για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και μέχρι τότε θα παραμείνει πρώτος υπουργός.

Ο Χούμζα Γιουσάφ

Ο διορισμός του ακολούθησε τη σταθερή άνοδό του στις τάξεις του SNP από τότε που έγινε για πρώτη φορά βουλευτής το 2011.

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση της έδρας του, έγινε υπουργός Ευρώπης και διεθνούς ανάπτυξης, θέση την οποία κατείχε για σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στη συνέχεια απολάμβανε μια σειρά προαγωγών, έγινε υπουργός Μεταφορών το 2016, ορίστηκε νέος υπουργός Δικαιοσύνης το 2018 και αργότερα υπουργός Υγείας το 2021.

Ο αντικαταστάτης της Στέρτζιον

Όταν η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρώτη υπουργός το 2023, ο Γιουσάφ θεωρήθηκε ως ο υποψήφιος συνέχειας για να τη διαδεχθεί.

Με την ανάληψη της θέσης, έγινε ο πρώτος ηγέτης εθνικής μειονότητας σε αποκεντρωμένη κυβέρνηση και ο πρώτος μουσουλμάνος που ηγείται μεγάλου κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian