Skip to main content

Μέρκελ: Η Ελλάδα να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες, όπως δεσμεύθηκε

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της.

Η Αυστρία, πέρασμα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα.

«Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sontag. «Η εκκρεμότητα πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του 1 εκ. μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι’ αυτό η Ε.Ε. πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους.

Ο κ. Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι «καταστρέφουν την Ευρώπη» με την επιβολή συνοριακών περιορισμών, προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.

Ο Βαυαρός συντηρητικός σύμμαχος της κ. Μέρκελ, τόσο στην κεντροδεξιά συμμαχία όσο και στην κυβέρνηση, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας, αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.

«Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων», δήλωσε ο αρχηγός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) στο περιοδικό Der Spiegel.