Skip to main content

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι 8 «μεγάλοι», το προφίλ και η δράση τους

Η «Ν» παρουσιάζει τις διασυνδέσεις και τον ρόλο των 8 ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης σε ένα infographic

Οκτώ εκ των 160 μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στη δολοφονική επίθεση κατά του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη και σειρά άλλων επιθέσεων με υπόβαθρο οπαδικής βίας είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα ηγετικά στελέχη της, στη βούληση των οποίων υποτάσσονταν όλα τα άλλα μέλη της.

Για καθένα από αυτά έχει ήδη σκιαγραφηθεί το προφίλ του μετά και την τετράμηνη αστυνομική έρευνα.

Σύμφωνα και με το σχετικό διαβιβαστικό, το εν λόγω ηγετικό σύνολο αποτελούσε τον πυρήνα της οργάνωσης, πάνω στον οποίο στηριζόταν η αδιάλειπτη και συνεχής δράση της, επέλεγε τους στόχους, σχεδίαζε και οργάνωνε την εγκληματική δραστηριότητα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο και κατά το εκτελεστικό στάδιο, με φυσική και καθοδηγητική παρουσία σε όλες σχεδόν τις έκνομες ενέργειες.

Τα νεαρότερα μέλη της οργάνωσης τούς αποκαλούν και ως «μεγάλους», τους γνωρίζουν τουλάχιστον φυσιογνωμικά και τους αναγνωρίζουν ως αρχηγούς της «Θύρας 7», δηλαδή των οργανωμένων φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Χωρίς την εντολή ή την έγκρισή τους, τίποτα δεν γίνεται, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο «κοντός» με τα όπλα

Πιο αναλυτικά, ο 40χρονος αρχηγός της «Θύρας 7», με το προσωνύμιο «κοντός», αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Παρίσταται στους περισσότερους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας διαπίστευση.

Η πλειονότητα των οπαδών του Ολυμπιακού τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό των οργανωμένων οπαδών της ομάδας και υπακούν στις εντολές του, καθώς, όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής – ηθικός αυτουργός, δίνοντας την εντολή για την έναρξη των επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αξιόποινες πράξεις, τις οποίες οργανώνει και σχεδιάζει. Όταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης, από ανταγωνιστές οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Αποπνέει ιδιαίτερο «σεβασμό» στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μαζί του θα συνομιλήσουν μόνο όσοι ανήκουν στους «μεγάλους». Διατηρεί άμεση επικοινωνία με διοικητικά στελέχη των ομάδων του Ολυμπιακού. Τις αγωνιστικές περιόδους 2019-2020 και 2022-2023 προτάθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και έλαβε την ιδιότητα του S.L.O.

Αποκομίζει σημαντικά χρηματικά οφέλη, κυρίως από πώληση εισιτηρίων, καθώς πουλάει προσκλήσεις, τις οποίες λαμβάνει δωρεάν, ενώ όσο πιο σημαντικός είναι ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερο είναι το «καπέλο» που βάζει στην τιμή των εισιτηρίων.  Εκτός της «Θύρας 7», ηγείται και του συνδέσμου των οπαδών του Ολυμπιακού που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ηλιούπολης. Μάλιστα, σε εκδήλωση του συνδέσμου της Ηλιούπολης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υποδέχτηκε και στη συνέχεια συνόδευε δύο παίχτες της ομάδας του Ολυμπιακού.

Η αστυνομία υπογραμμίζει πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος τυγχάνει ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς φέρει σε κάποιους αγώνες του Ολυμπιακού οπλισμό, τον οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει απλά και μόνο για τη διασκέδασή του. Επίσης, κατά τη διάρκεια αγώνων μπορεί να προβεί σε ξυλοδαρμό ατόμων που ανήκουν στη «Θύρα 7», όταν αυτοί κάνουν κάποια ενέργεια που δεν επιδοκιμάζει.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά το χρονικό διάστημα από 21/6/2017 έως 20/8/2017 εργαζόταν στον δήμο Πειραιά. Σήμερα εμφανίζεται να εργάζεται στην επίσημη μπουτίκ του Ολυμπιακού.

Συμμετείχε σε επιθέσεις οπαδών του Ολυμπιακού σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων ή αντίπαλων οπαδών, είτε ως φυσικός είτε ως ηθικός αυτουργός.

Ο «Όμλε» με τις διαπιστεύσεις

Ο δεύτερος εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 27 ετών, ο επονομαζόμενος «Όμλε», παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη και έχει σχεδόν ισάξιο ρόλο με αυτόν του προαναφερόμενου πρώτου εκ των ηγετών. Και αυτός εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής – ηθικός αυτουργός, δίνοντας την εντολή για την έναρξη των επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αξιόποινες πράξεις.

Διατηρεί άμεση επαφή και επικοινωνία με τον αρχηγό της οργάνωσης και λαμβάνει τον σεβασμό και την υπακοή των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, καθώς αναγνωρίζεται από αυτούς ως αρχηγός του συνδέσμου του Ολυμπιακού στην περιοχή του Ιλίου με την ονομασία «Δυτική Αλητεία».

Η «Δυτική Αλητεία» αποτελεί τη σκληρότερη ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού, μέλη της οποίας οργανώνουν και εκτελούν επιθέσεις σε βάρος αντίπαλων οπαδών ή αστυνομικών.

Ο συγκεκριμένος προβαίνει σε «χαρακτηριστικά» μαχαιρώματα σε αντίπαλους οπαδούς, τα οποία στη γλώσσα των οπαδών λέγονται «τσιμπιές» και αποτελούν την «υπογραφή» του. Είναι γνωστός στους αντίπαλους οπαδούς και στους οπαδούς του Ολυμπιακού με το προσωνύμιο «Όμλε».

Πάντα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που αποκτά από τον χειρισμό των λοιπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αποκομίζει χρηματικά οφέλη, από την πώληση εισιτηρίων σε αγώνες του Ολυμπιακού και το τελευταίο ενάμιση έτος από τις καντίνες που λειτουργούν εξωτερικά του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» και του Σ.Ε.Φ., κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ολυμπιακού, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το ποσό των 20 ή 50 ευρώ. Αυτό το πραγματοποιεί είτε συλλέγοντας ο ίδιος τα χρηματικά ποσά από τους πάγκους, είτε στέλνοντας τους λεγόμενους «μικρούς» σε ομάδες να τα συλλέξουν αυτοί για λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, προέβαινε στις φθορές τους.

Πέραν της υπόθεσης του Ρέντη, και σε άλλες περιπτώσεις εφοδιάζει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με πολεμοφόδια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους.

Τυγχάνει ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς φέρει σε κάποιους αγώνες του Ολυμπιακού οπλισμό, τον οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει απλά και μόνο για τη διασκέδασή του.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και αυτός κατά το χρονικό διάστημα από 20/4/2023 έως 19/6/2023 εργαζόταν στον δήμο Πειραιά. Διατηρεί άμεση επικοινωνία με διοικητικά στελέχη των ομάδων του Ολυμπιακού.

Ο 33χρονος από τους Misfits

Ο 3ος εκ των επικεφαλής της οργάνωσης, ηλικίας 33 ετών, παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και οργανώνει την κερκίδα, φωνάζοντας συνθήματα τα οποία επαναλαμβάνουν οι οργανωμένοι οπαδοί της «Θύρας 7».

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη, ηγείται του συνδέσμου του Ολυμπιακού στην Καλλιθέα με την ονομασία «Misfits» και έχει αναλάβει τη μεταφορά των πανό, όταν πρόκειται για αγώνες που παρίστανται οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού που δεν διεξάγονται στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

Κατά τη διαδικασία αυτή και έχοντας τη συνδρομή «μικρών», μεταφέρει και αντικείμενα που εμπίπτουν στον Νόμο Περί Όπλων και τον Νόμο Περί Φωτοβολίδων, ενώ και ο ίδιος ενεργοποιεί φωτοβολίδες σε αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού.

Εμφανίζεται να παρακινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων, ενώ έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις. Με το κινητό του τηλέφωνο, βιντεοσκοπεί κάποιες από τις επιθέσεις οπαδών του Ολυμπιακού, με σκοπό στη συνέχεια να τις αναρτήσει σε εφαρμογές του διαδικτύου. Όταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης, με «ανατροπή» του αρχηγού της, από ανταγωνιστές οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Αποκομίζει σημαντικά χρηματικά οφέλη, στη γλώσσα των οπαδών «μεροκάματα», από την πώληση εισιτηρίων σε αγώνες του Ολυμπιακού, σε μεγαλύτερη τιμή από την αναγραφόμενη ή βάζοντας στο γήπεδο άτομα λόγω των γνωριμιών του που έχει με τους υπαλλήλους φύλαξης που βρίσκονταν στις θύρες του γηπέδου, εισπράττοντας ο ίδιος το αντίτιμο του εισιτηρίου. Μάλιστα, δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από τα «μεροκάματα».

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, εμφανίζεται ότι από 1/6/2022 εργάζεται στον δήμο Πειραιά. Έχει καταφέρει να προσληφθεί κάνοντας χρήση της οπαδικής του ιδιότητας, δίνοντας δηλαδή προσκλήσεις για το γήπεδο σε υπάλληλο του δήμου Πειραιά, προκειμένου αυτός να βοηθήσει στην πρόσληψή του.

Συμμετείχε σε επιθέσεις οπαδών του Ολυμπιακού σε βάρος αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών, είτε ως φυσικός είτε ως ηθικός αυτουργός.

O 41χρονος που «δίνει λύσεις»

Ο 4ος του πυρήνα των ηγετών, ηλικίας 41 ετών, παρίσταται στους αγώνες του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση, ενώ συνομιλεί και με άτομα που ανήκουν στη διοίκηση του Ολυμπιακού, όπως τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη.

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη, ηγείται των οπαδών του Ολυμπιακού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κορυδαλλού και εμφανίζεται να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εκδήλωση επεισοδίων, συμμετέχοντας τις περισσότερες φορές σε αυτά.

Είναι από τους κύριους υπεύθυνους μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα για τη μεταφορά και ανάρτηση των πανό των οπαδών του Ολυμπιακού. Επίσης, στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» ελέγχει τα εισιτήρια των οπαδών του Ολυμπιακού και αποφασίζει ποιος θα εισέλθει στο γήπεδο.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχει συμμετάσχει ο ίδιος σε αξιόποινη πράξη, ως ηγέτης της οργάνωσης προσπαθεί να δώσει «λύσεις» και παρεμβαίνει προκειμένου να καταφέρει να αθωώσει τους συμμετέχοντες-οπαδούς του Ολυμπιακού στις επιθέσεις, προσφέροντας χρήματα σε παθόντες οπαδικών επιθέσεων.

Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 προτάθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και έλαβε την ιδιότητα του S.L.O. Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, από 1/6/2022 (ίδια ημερομηνία πρόσληψης με τον προηγούμενο) εργάζεται στον δήμο Πειραιά.

Προέκυψε η συμμετοχή του και σε αξιόποινες πράξεις.

Ο Shark και τα «μεροκάματα»

Ο 5ος από τα ηγετικά στελέχη, ηλικίας 31 ετών, γνωστός ως «Shark», παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη, το οποίο είχε σημαντικό ρόλο στην επίθεση των οπαδών του Ολυμπιακού στις 7/12/2023 στου Ρέντη Αττικής.

Ξεχωρίζει στη «Θύρα 7», καθώς κάθεται μαζί με άλλα 3 ηγετικά στελέχη και άλλα άτομα, σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει στον οργανωτή της κερκίδας εντολές, που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα «μεροκάματα».

Όσο ήταν «μικρός», ανήκε στο γκρουπ των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού «Young Group», για τον λόγο αυτόν έχει στο σώμα του σχετική δερματοστιξία.

Ο Κοκός, οι εντολές και η ντουντούκα

Ο 6ος της ηγεσίας, 31χρονος, ο γνωστός και ως «Κοκός», παρίσταται επίσης στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων, ενώ έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως ηθικός αυτουργός.

Ξεχωρίζει στη «Θύρα 7», καθώς κάθεται μαζί με άλλα 3 ηγετικά στελέχη και άλλα άτομα, σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει στον οργανωτή της κερκίδας εντολές, που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με τη ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα «μεροκάματα» και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από αυτά.

Ο «Ρουμάνος» που οργανώνει επιθέσεις

Ο 7ος εκ των βασικών κατηγορουμένων, ηλικίας 36 ετών με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση. Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη, εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων, ενώ έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις. Όταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης, με «ανατροπή» του αρχηγού της, από ανταγωνιστές οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Ηγείται του συνδέσμου των οπαδών του Ολυμπιακού στην περιοχή της Κυψέλης. Την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 προτάθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και έλαβε την ιδιότητα του S.L.O.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, διαφαίνεται ότι από 6/4/2023 έως 7/12/2023 εργαζόταν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο 53χρονος που ήθελε να ανατρέψει τον αρχηγό

Για τον 8ο εκ των ηγετών, ηλικίας 53 ετών,  έχει προκύψει η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις. Τον τελευταίο χρόνο είχε αποκοπεί από την εγκληματική οργάνωση, ωστόσο επανήλθε, με σκοπό την ανατροπή της ηγεσίας της. Αυτό προσπαθεί να το πραγματοποιήσει από κοινού με άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού, με τη χρήση βίας.