Skip to main content

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία- Πλημμύρισαν δρόμοι σε Καρδίτσα – Πήλιο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Πήλιο και Καρδίτσα- Μηνύματα του 112 σε Θεσσαλία, Κ. Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Στ. Ελλάδα

Μαίνεται η κακοκαιρία που εξελίσσεται σε μεγάλες περιοχές στην χώρα,  από το μεσημέρι της Παρασκευής και αναμένεται να κλείσει τον κύκλο της έως το μεσημέρι του Σαββάτου, και που κρατά σε επαγρύπνηση τον κρατικό μηχανισμό.

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη χθες από νωρίς σε κατοίκους της Θεσσαλίας, περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά Βορείου Αιγαίου προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας, Πήλιο και Βόλος χτυπήθηκαν απο τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποίησε η ΕΜΥ. Ειδικότερα, ισχυρή βροχή και χαλαζόπτωση έπληξαν την περιοχή από το απόγευμα της Παρασκευής, ξυπνώντας τους φόβους των κατοίκων για νέες πλημμύρες.

Η περιοχή του Πηλίου δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενους μήνες. Όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την συνεδρίαση του Συντονιστικού στη Λάρισα την Παρασκευή.

Κακοκαιρία: Χιονοθύελλα στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «η μέση βροχόπτωση μέχρι και τις 9 το βράδυ της Παρασκευής βρισκόταν περί τα 30-45 mm. Eξαίρεση του κανόνα η Καρδίτσα, σύμφωνα με τον σταθμό του ΕΑΑ, όπου καταγράφηκαν 74mm».

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν ακόμη και χιονοπτώσεις, παρόλο που μέχρι χθες ο υδράργυρος έφτανε σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας σημειώθηκε κατά διαστήματα χιονοθύελλα.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Έχουμε κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό που έχει η Περιφέρεια στη διάθεσή της. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω πάνω από 200 μηχανήματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Και πρόσθεσε ότι «Αυτή τη στιγμή επειδή είναι πληγωμένο πάρα πολύ το σύστημα (σ.σ. εξαιτίας των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου), καλώς ανησυχούμε, καλώς έχουμε τεθεί σε επιφυλακή από χθες το βράδυ».

Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σάββατο (20-04-24)

  • Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.