Skip to main content

Με έπαινο τιμήθηκε η «Δημοκρατία» στον διεθνή διαγωνισμό «Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»

«Η ποιότητα και η ποσότητα συμμετοχής στα Βραβεία Εφημερίδων 2024 είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας της έντυπης δημοσιογραφίας»

Με έπαινο τιμήθηκε η ελληνική εφημερίδα «Δημοκρατία», που ήταν υποψήφια για το βραβείο «Εφημερίδα της Χρονιάς 2024».

Σημειώνεται ότι η βράβευση δεν αφορά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά το σύνολο του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου, τον πλουραλισμό και την ποιότητα της έκδοσης.

Η εκδήλωση για τα «Newspaper Awards 2024» πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Λονδίνο με περισσότερους από 300 καλεσμένους από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας και παρουσιαστή τον γνωστό τηλεοπτικό αστέρα Μαρκ Ντέρντεν-Σμιθ.

Η Δημοκρατία υποψήφια ως «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»

Το βραβείο «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024» κέρδισε τελικά η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

Η γερμανική εφημερίδα είναι η πολυνίκης του διαγωνισμού, έχοντας αναδειχθεί Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς συνολικά επτά φορές από το 2009.

Οι υποψηφιότητες

Εκτός από την FAZ ,οι εφημερίδες που διεκδίκησαν το πρώτο βραβείο ήταν άλλες έξι :η «δημοκρατία», η γαλλική Le Monde η κινεζική China Daily, η ισπανική ABC, η Δανέζικη Børneavisen και η National από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Ιδιαίτερος Επαινος» απονεμήθηκε στην «Børneavisen» και «Επαινος» στις «δημοκρατία», την  «ABC», την «China Daily», τη «Le Monde»  και την National».

Η «Δημοκρατία» εκπροσωπήθηκε από τον εκδότη της Γιάννη Φιλιππάκη και τον διευθυντή της Δημήτρη Ριζούλη.

Οι κριτές του διαγωνισμού έγραψαν για τη «δημοκρατία»: «Με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, η καθημερινή εφημερίδα “δημοκρατία” είναι μια εφημερίδα που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή σας με την πλούσια θεματολογία της και τη χρήση της φωτογραφίας».

«Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της έντυπης δημοσιογραφίας»

Ο Γκάρι Κάλουμ, διευθυντής των «Newspaper Awards 2024», δήλωσε ότι «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Βραβεία Εφημερίδων επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον έντυπο Τύπο, αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να παίζει η έντυπη δημοσιογραφία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να κυριαρχούν στο μερίδιο των διαφημιζομένων».

«Εξαιρετικές υποψηφιότητες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα»

«Φέτος είχαμε εξαιρετικές υποψηφιότητες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα και ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά των κριτών» τόνισε ο παρουσιαστής της βραδιάς. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, για πολλούς, οι εφημερίδες και οι γνήσιες αξιόπιστες φίρμες ειδήσεων παραμένουν ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής. Η ποιότητα και η ποσότητα συμμετοχής στα Βραβεία Εφημερίδων 2024 είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας του έντυπου Τύπου».

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι νικητές ήταν οι εξής:

– Εθνική Εφημερίδα της Χρονιάς 2024: i newspaper. Ιδιαίτερος Επαινος: «The Guardian».

– Εφημερίδα της Χρονιάς Σαββατοκύριακο 2024: «Financial Times Weekend». Ιδιαίτερος Επαινος: «The Sunday Times».

– Εθνικό Ενθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (Εβδομαδιαίο) 2024: «Saturday» («The Guardian»).

– Εθνικό Ενθετο /Περιοδικό (Μη Εβδομαδιαίο) 2024: «LUXX» («The Times»).