Στην κατάργηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου προχωρά το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σε συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι με την κατάργηση των διατάξεών του καταργείται και η ποινή των ισοβίων, ενώ με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του Δημοσίου (για εκείνους δηλαδή που θα προκαλούν ζημία στο Δημόσιο) θα προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Έτσι, ο διωκόμενος για αδικήματα ως καταχραστής του δημοσίου μπορεί και μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης η και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Σε περίπτωση που κατηγορούμενοι με βάση το νόμο του 1608 έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, διευκρινίστηκε ότι εάν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν από την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.
Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται τα πταίσματα. Όσα είναι σοβαρά θα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, ενώ τα απλά πταίσματα θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα πλημμελήματα αυτά θα χωρίζονται στα ελαφρά που θα τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση και τα βαριά που θα τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια και οι ποινές θα εκτίονται. «Οι ποινές που προβλέπονται για αυτά τα αδικήματα πρέπει να είναι πραγματικές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από πέντε ως 15 χρόνια κάθειρξης.
Καταργούνται με τον νέο Κώδικα όλες οι χρηματικές ποινές και μόνη μετατροπή ποινής που προβλέπεται είναι εκείνη που αφορά στην παροχή κοινωφελούς εργασίας .Επίσης καταργούνται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, όσοι είναι από 18 έως 25 χρονών θα δικάζονται όπως οι ανήλικοι καθώς θα χαρακτηρίζονται ως δράστες νεαρής ηλικίας.
Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας
Σύμφωνα με τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας ενδυναμώνεται ο ρόλος του εισαγγελέα, ο οποίος θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή, εκτός από την προφυλάκιση. Δηλαδή θα ερευνά τα πάντα και θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια.
Οι νέοι θεσμοί
- Ποινική διαταγή. Θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου. Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.
- Αποχή από την ποινική δίωξη. Θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα.
Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη ο Εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκατασταθεί η παρανομία και η διάταξή του θα επικυρώνεται από δικαστή.
Στα κακουργήματα ( οικονομικά εγκλήματα και άλλα) αν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης ο εισαγγελέας θα αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο αδίκημα τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή.
- Ποινική συνδιαλλαγή
Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα.
- Ποινική Διαπραγμάτευση.
Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ο Εισαγγελέας θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο για να έρθει σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Δηλαδή θα του προτείνει μειωμένη ποινή υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ομολογήσει την ενοχή του. Τα εγκλήματα βίας όπως ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα θα εξαιρούνται.
Ο υπουργός, επίσης, έκανε έκκληση να μην μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα βοηθήσει την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ο ποινικός λαϊκισμός. Απαιτείται σοβαρότητα από όλους, συναινέσεις και συνεργασίες».