Skip to main content

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ηχηρή απουσία

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ

Χαρακτηριστικά γενικής κινητοποίησης έχει η αυριανή (28/2) απεργία, που πραγματοποιείται σε μια θλιβερή επέτειο, αφενός για να διατρανωθεί η βούληση απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών και αφετέρου ως μέσο διεκδίκησης καλύτερων μισθών για τους εργαζόμενους σε μια εποχή που η πρωτοφανής ακρίβεια ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμή τους.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΑΔΕΔΥ), οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ), δεκάδες εργατικά κέντρα ανά την χώρα, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής, οι ταξιτζήδες, ναυτεργατικά σωματεία και οι δημοσιογράφοι με 4ωρη στάση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ απεργεί στις 17 Απριλίου

Ωστόσο, υπάρχει μια ηχηρή απουσία. Αυτή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δηλαδή της ΓΣΕΕ, η οποία επέλεξε να μην ηγηθεί της κινητοποίησης, παίρνοντας αποστάσεις και αρκούμενη στην προετοιμασία της γενικής απεργίας που έχει προκηρύξει στις αρχές τους έτους για τις 17 Απριλίου!

Το οξύμωρο είναι  ότι η ΓΣΕΕ δέχεται ότι η καταιγίδα της ακρίβειας έχει φέρει σε δυσχερή θέση την πλειονότητα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην παρουσίαση της πρότασης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ το 2024, αναφέρει:  «Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, η κρίση ακρίβειας έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και έχει επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θέτοντας πολλές οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, σε κίνδυνο υλικής στέρησης και δραματικής πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου. Ελλείψει αποτελεσματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων δημοσιονομικής, θεσμικής και εισοδηματικής πολιτικής, η σωρευτική διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και ο κίνδυνος αύξησης της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας απειλούν την οικονομική και την κοινωνική βιωσιμότητα».

Ο κατώτατος μισθός

Επίσης, σε έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες (26/2) επισημαίνεται ότι «Ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό».

Παραταύτα, η ΓΣΕΕ δεν μπαίνει μπροστά, ως το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκτός δημοσίου εργαζομένων στην Ελλάδα, σε μια μεγάλη απεργία, γεγονός που θα ενίσχυε την πίεση για την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα κριθεί τον Μάρτιο.

Στον αντίποδα η ΑΔΕΔΥ, θέτει το ακόλουθο διεκδικητικό πλαίσιο για την αυριανή απεργία:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

«Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: 24ωρη και το μετρό