Skip to main content

Τι να περιμένεις όταν ακούς τους διευθυντές να μιλούν για «νοικοκύρεμα»

Η εντέχνως εκλεπτυσμένη γλώσσα των στελεχών, για να νοιώσουν καλύτερα στην καταιγίδα που σχεδιάζουν

΄Με λέξεις όπως «αναδιάρθρωση», «οργανικές αλλαγές» και άλλες ασάφειες, οι επικεφαλής των εταιρειών επιχειρούν να απεμπλακούν ηθικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις χιλιάδες απολύσεις στις οποίες προχωρούν, μετά την καταιγίδα προσλήψεων που έκαναν οι ίδιοι την περίοδο  της πανδημίας.

Επαγγελματικά «επεισόδια» χωρίς λόγο, «επανατοποθέτηση» – αποτέλεσμα  της «αναγκαίας αναπροσαρμογής» της εταιρείας… Οι διευθυντές ξεμένουν από τρόπους για να πουν ότι δεν έχετε πλέον δουλειά.

Οι απολύσεις τον πρώτο μήνα του 2024 άφησαν δεκάδες χιλιάδες άνεργους, με 32.000 θέσεις να περικόπτονται μόνο από τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνονται τα κακά νέα είναι πιο «ευέλικτος» από ποτέ, καθώς οι εταιρείες φοβούνται ότι θα αμαυρωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μετά  την πρόσφατη τάση στο Tik_Tok, οι εργαζόμενοι να μεταδίδουν live, την απόλυσή τους.

Τα στελέχη χρησιμοποιούν κάθε είδους ευφημισμούς για να αποφύγουν να είναι ειλικρινείς με τους υπαλλήλους τους.

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ,  Sandra Sucher δήλωσε ότι η εντέχνως εκλεπτυσμένη γλώσσα των στελεχών είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του ατόμου που κάνει την ζημιά να εκλογικεύσει και να απαλύνει την πράξη του, για να νοιώσει καλύτερα.

Στο τέλος όμως, το νόημα είναι το ίδιο για τον εργαζόμενο: Χάνουν τη δουλειά τους.

«Όπως και αν το πεις, οι εργαζόμενοι  θα νιώσουν άσχημα», δήλωσε η Sucher.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Στάνφορντ Robert Sutton, τα στελέχη πιστεύουν ότι αυτού του είδους η ασαφής γλώσσα καθησυχάζει τους εργαζόμενους. .

«Φαίνεται, ότι κατά κάποιο  πιστεύουν πως αν χρησιμοποιήσουν μια γλώσσα πιο ασαφή και λιγότερο συναισθηματική, οι εργαζόμενοι δεν θα αναστατωθούν τόσο πολύ», δήλωσε ο Sutton.

«Νοικοκύρεμα» και «απλούστερο λειτουργικό μοντέλο»

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Spotify Technology  επέλεξε τον όρο «νοικοκύρεμα» στην επιστολή της για την ανακοίνωση των περικοπών θέσεων εργασίας.

Η ανακοίνωση της Citigroup  τον Νοέμβριο έκανε αναφορά σε ένα «απλούστερο λειτουργικό μοντέλο» για να περιγράψει τα σχέδιά της για την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας.

Στην Meta. ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε σε «οργανικές αλλαγές» σε ένα μακροσκελές υπόμνημα που περιλάμβανε μια σειρά από αλλαγές προσωπικού στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας.

Και η United Parcel Service Inc. ανακοίνωσε «περιορισμό» του εργατικού δυναμικού κατά… 12.000 άτομα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Στάνφορντ Robert Sutton, τα στελέχη πιστεύουν ότι αυτού του είδους η ασαφής γλώσσα εξευμενίζει τους εργαζόμενους.
«Φαίνεται κατά κάποιο τρόπο να πιστεύουν ότι αν χρησιμοποιήσουν μια γλώσσα πιο ασαφή και λιγότερο συναισθηματική, οι εργαζόμενοι δεν θα αναστατωθούν τόσο πολύ. Ωστόσο, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσετε το γεγονός, ότι έχετε κάνει κάτι που κι εσείς καταλαβαίνετε ότι βλάπτει τη ζωή των εργαζομένων με πολύ άμεσο τρόπο», ξεκαθαρίζει η Sandra Sucher.

Ειδικά επειδή οι περισσότερες είναι απότοκο των δικών τους υπερβολικών προσλήψεων.

naftemporiki.gr