Skip to main content

Φάκελος-βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Πού στρέφονται οι έρευνες – Το «νήμα» που οδηγεί στον αποστολέα

(Alexandros Litsardakis / SOOC)

Από «κόσκινο» οι αποφάσεις που είχε εκδώσει η πρόεδρος Εφετών - Ανησυχία για τα κενά ασφαλείας

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του αποστολέα ή των αποστολέων του φακέλου – βόμβα που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν τη διαδρομή του – παγιδευμένου με εκρηκτικά – φακέλου, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη των ατόμων που βρίσκονται πίσω από την αποστολή του.

Ο φάκελος φαίνεται πως είχε σταλεί πριν από ένα δεκαήμερο στα δικαστήρια και ως δήθεν αποστολέας αναγραφόταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι έρευνες επικεντρώνονται σε κύκλους ποινικών, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Παράλληλα, από «κόσκινο» περνούν οι αποφάσεις που είχε εκδώσει η πρόεδρος Εφετών στο γραφείο της οποίας εστάλη ο φάκελος, ενώ ο αρχές εστιάζουν και σε ενδεχόμενα απειλητικά μηνύματα που μπορεί να δέχθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, κατά την ίδια πηγή, αποτελείτο από συνδεσμολογία με μπαταρίες, καλώδια και πυροκροτητή, καθώς και ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας, που ήταν ικανή να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Ανησυχία για τα κενά ασφαλείας

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για τα κενά ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέφρασε τη λύπη και έντονο προβληματισμό της. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημαίνεται «η ανάγκη για τοποθέτηση και λειτουργία σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας».

. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε πως «η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο, που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις, προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης ώστε να διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος».

(Alexandros Litsardakis / SOOC)

Η υπόθεση επανέφερε στις μνήμες την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Μαΐου του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Από την ισχυρή έκρηξη είχε τραυματιστεί ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου.

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Δεν είχε περάσει από έλεγχο ο φάκελος- βόμβα