Skip to main content

Όλοι περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας

Στο Eurogroup της Δευτέρας πέταξε την καυτή πατάτα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Μάριο Ντράγκι, την ώρα που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διαβεβαίωναν σήμερα ότι τουλάχιστον για τον Μάρτιο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν εξασφαλιστεί.

Τόσο η οριακή αύξηση του ELA όσο και η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) που θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, αλλά κυρίως το «όχι» στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, θεωρούνται από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα μήνυμα κυρίως προς την πλευρά του Eurogroup.

Άλλωστε, έλεγαν τα ίδια στελέχη, η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, αλλά στηρίζεται σε κανόνες που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση», ενισχύει την ελληνική θέση ότι απαιτείται «πολιτική λύση τουλάχιστον για το μεσοδιάστημα, μέχρι να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα χρέους». 

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την απόφαση Ντράγκι, σημείωναν πως «δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» και ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Κατόπιν τούτων, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στη διήμερη σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία και για το παρασκήνιο των αποφάσεων που αφορούσαν τη χώρα μας.

Το πρωί ο υπουργός ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM δήλωσε ότι «το πιστωτικό επεισόδιο τον Μάρτη πρέπει να αποκλειστεί» και ότι η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας θα θέσει και το θέμα της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα μεταβεί η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες. 

Την ίδια ώρα, τόσο πηγή στις Βρυξέλλες όσο και κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διέψευσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο χθεσινό Euroworking Group συζητήθηκε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως είπε αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απόρριψη. Εκείνο που συζητήθηκε, συνέχισε, είναι η πορεία του προγράμματος και η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.            

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ