Skip to main content

Ομόφυλα ζευγάρια: Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Θα εκδοθεί ανακοινωθέν και θα αποσταλούν δύο επιστολές, προς τους πιστούς και προς τους βουλευτές

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί η Ιερά Σύνοδος για το θέμα της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και δημοψήφισμα, με την κυβέρνηση πάντως να κλείνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Στο Συνοδικό Μέγαρο καταφθάνουν 81 Μητροπολίτες και το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στην εκκλησία για το νομοσχέδιο.

Η στάση των ιεραρχών είναι κοινή και ομόφωνη απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς τάσσονται κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, υποστηρίζοντας πως είναι αντίθετο με την διδασκαλία της εκκλησίας.

Αν εντοπίζεται μία διαφορά ανάμεσα στους ιεράρχες αφορά το πώς εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και τον τόνο που υιοθετούν. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι ιεράρχες που έχουν χρησιμοποιήσει μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα και άλλοι που εκφράζονται σε πιο ήπιους τόνους.

Την εισήγηση σήμερα θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αναμένεται να αναπτύξει τις διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί στη συνέχεια θα εκφράζει ξεκάθαρα τη θέση της εκκλησίας.

Εκτός από το ανακοινωθέν, θα αποσταλούν και δύο επιστολές. Η πρώτη θα απευθύνεται προς τους πιστούς και θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς όλης της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αναμένεται να ζητηθούν λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας. Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται προς τους βουλευτές και θα αποτυπώνει την αντίθεση της εκκλησίας.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν θα συζητηθεί η πρόταση του Αρχιεπισκόπου περί δημοψηφίσματος, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από την κυβέρνηση.