Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Ιανουαρίου

Τη μνήμη δύο μεγάλων Αγίων τιμά σήμερα η Εκκλησία

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα, τον Όσιο Αντώνιο, τον νέο Θαυματουργό, τον εν σκήτη Βεροίας, τον  Άγιο Γεώργιο τον Νέο εξ Ιωαννίνων και τον Άγιο Θεοδόσιο, τον Μεγάλο Ευσεβή Βασιλέα.

O Μέγας Αντώνιος βρίσκεται στην κορυφή των μεγάλων ασκητών της Εκκλησίας μας και αποτέλεσε το πρότυπο του ορθοδόξου μοναχικού ιδεώδους.

Ο Μέγας Θεοδόσιος ο Ευσεβής Βασιλέας καταγόταν από την Ιβηρία και γεννήθηκε το 346 μ.Χ. Ήταν υιός του στρατηγού Θεοδοσίου, Κόμητος της Αφρικής.

Με διάταγμα, το οποίο εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 380 μ.Χ., ο Θεοδόσιος καθόριζε επί δογματικού επιπέδου την έννοια της Ορθοδοξίας, διεκήρυξε ότι μόνο οι παραδεχόμενοι τις αποφάσεις της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας, δικαιούνταν να ονομάζονται Χριστιανοί και ότι στους αιρετικούς δεν επιτρεπόταν να σφετερίζονται το όνομα της Εκκλησίας.

Γιορτάζουν λοιπόν οι:

  • Αντώνιος, Αντώνης, Αντωνία, Τόνια
  • Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Θεοδοσία