Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη (infographic)

Από το 2024 θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα - Ποια η εικόνα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Νόμος του κράτους θα είναι μέσα στον πρώτο μήνα του 2024 το σχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Αυτός τουλάχιστον είναι ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης. Στις 11:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του σχετικού νομοσχεδίου. 

Το θέμα είχε ανοίξει από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ωστόσο είχε θέσει τη συζήτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ σε νέα βάση, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών – μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος – που, όπως είπε, προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θα κινηθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Τι ισχύει όμως στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε δύο χώρες – Ελλάδα και Λουξεμβούργο – σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat (2020) λειτουργούν ακόμη αποκλειστικά και μόνο δημόσια ιδρύματα. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια – τόσο με κρατική εξάρτηση όσο και πλήρως ανεξάρτητα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών (79,7%) φοιτούν σε δημόσια ιδρύματα.

Σε 22 από τα 27 κράτη – μέλη (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου) τουλάχιστον τα 3/4 των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν σε δημόσια πανεπιστήμια. Μόνο σε τρεις χώρες – Βέλγιο, Κύπρο και Λετονία –  βλέπουμε τους φοιτητές να επιλέγουν στην πλειονότητά τους τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η Ναυτεμπορική παρουσιάζει σε ένα infographic την εικόνα ανά την Ευρώπη.