Skip to main content

Κικίλιας: Οι πλημμύρες δεν περιμένουν, να εκπονήσουμε σχέδια για να τις αντιμετωπίσουμε

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

«Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε το πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης να είναι στο ύψιστο δυνατό επίπεδο»

Σε αυτοψία των ειδικών επιστημόνων/μηχανικών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά μήκος του Κηφισού συμμετείχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε από τους μηχανικούς για την εικόνα του Κηφισού και για τον σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως  την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μία αυτοψία η οποία γίνεται μέχρι το Δέλτα του Κηφισού γιατί θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοίτη του ποταμού και τι μπορεί να γίνει προληπτικά. Είναι βέβαια ευχάριστο το ότι μετά από 3 χρόνια – δυστυχώς περιμέναμε 3 χρόνια – εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι – βέβαια δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου μου ούτε η επίβλεψη των έργων, ούτε ο σχεδιασμός των έργων, ούτε η υλοποίησή τους – είναι, όμως, υποχρέωση δική μου και του υπουργείου μου να εκπονήσουμε τα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Και δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, έχουμε τον χειμώνα μπροστά μας και ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες.

Οπότε, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας – μία από αυτές είναι και ο Κηφισός και θα ακολουθήσει η Μάνδρα – αλλά και σε περιοχές εκτός Αττικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε αυτά τα σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε το πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε να είναι στο ύψιστο δυνατό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν αποσταλεί κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους (περιφέρειες, δήμους) σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, τον έλεγχο και την πρόοδο των έργων.

«Το κομμάτι του καθαρισμού και το κομμάτι της πρόληψης είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε ξανά, για μία ακόμη φορά με την Περιφέρεια, και πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα ακόμα και πριν τα αντιπλημμυρικά», σημείωσε ο υπουργός.