Skip to main content

Αυστρία: Ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται για ψευδή κατάθεση ενώπιον του κοινοβουλίου

Είναι η πρώτη απαγγελία κατηγορίας κατά του 36χρονου- Η δίκη θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου-Απειλείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται για ψευδή κατάθεση ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια έρευνας για το λεγόμενο σκάνδαλο της Ίμπιζα.

Είναι η πρώτη απαγγελία κατηγορίας κατά του 36χρονου που απειλείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Οι κατηγορίες ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής από την Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς,που ερευνά τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλόνισαν την Αυστρία, πάνω από δύο χρόνια αφότου ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν υπό έρευνα. Κατατέθηκε επίσης ποινική δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Κουρτς, Μπέρνχαρντ Μπονέλι, μετέδωσαν αυστριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται ότι είπε ψέματα το 2020 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνούσε αν είχε παρέμβει για τον διορισμό δικού του ανθρώπου (Τόμας Σμιτ), στην θέση του επικεφαλής δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου.

O Κουρτς είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο όταν ήρθαν οι αποκαλύψεις. Αλλά, την άνοιξη του 2021, διέρρευσαν στον Τύπο ανταλλαγές SMS ανάμεσα στους δύο άνδρες δείχνοντας ότι ο διορισμός είχε συζητηθεί μεταξύ τους.

Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή το πρωί, ο Κουρτς ανέφερε: «Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και ανυπομονούμε να βγει τελικά στο φως η αλήθεια και οι ισχυρισμοί να αποδειχθούν αβάσιμοι στο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουρτς οδηγήθηκε στην παραίτηση από την καγκελαρία λόγω των σκανδάλων τον Οκτώβριο 2021 και έκτοτε εξαφανίσθηκε από την πολιτική ζωή.

Σε βάρος του βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία υπόθεση, στην οποία θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων για να χρηματοδοτήσει την πολιτική του ανέλιξη, με την παραγγελία πλαστών δημοσκοπήσεων και υμνητικών άρθρων για το πρόσωπό του που δημοσιεύονταν σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ταμπλόιντ.