Skip to main content

Τι γεννά την οπαδική βία

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού – Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Έφη Λαμπροπούλου, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Ποιοτικές και ποσοτικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία, διακρίνει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Έφη Λαμπροπούλου, η οποία μίλησε την Παρασκευή στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, στον απόηχο της δολοφονικής επιδρομής των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με την κ. Λαμπροπούλου, οι διαφοροποιήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. «Ο χουλιγκανισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο, αλλά όχι παγκόσμιο φαινόμενο» τόνισε και πρόσθεσε ότι λαμβάνει χαρακτηριστικά ανάλογα με την κοινωνία στην οποία εξελίσσεται.

«Δεν είναι μόνο το ομαδικό ή οπαδικό στοιχείο, δεν είναι μόνο ότι μια ομάδα ανθρώπων γίνεται συμμορία, δεν είναι μόνο ότι κάνεις ό,τι και άλλοι σε μια ομάδα, δεν είναι μόνο ότι χάνουν την αυτογνωσία και τις αναστολές τους οι άνθρωποι σε τέτοιες ομάδες, αλλά είναι και η πιθανότητα να εμφιλοχωρήσουν και πολιτικά στοιχεία στη χρήση της βίας» υπογράμμισε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για «νέα άτομα που αποκτούν ταυτότητα, η οποία ενισχύεται μέσω της ομάδας τους», υπογραμμίζοντας ότι «αποκτούν υπόσταση μέσω της ομάδας».

Φαινόμενο Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής ο χουλιγκανισμός

Όπως τόνισε, ο χουλιγκανισμός είναι φαινόμενο της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Ανέφερε επίσης ότι «στη Λατινική Αμερική καθοδηγούνται και πολιτικά», με την κατάσταση να είναι χειρότερη σε Αργεντινή και Περού. Ανέφερε επιπλέον ότι καταγράφονται δολοφονίες κάθε τρεις μήνες.

Ως προς την Ευρώπη, είπε ότι υπάρχει έλεγχος της βίας μέσα στα γήπεδα με την τεχνολογία, ωστόσο η βία έχει μετατεθεί είτε πριν, είτε μετά τους αγώνες.

Περιγράφοντας τις αιτίες του χουλιγκανισμού, είπε ότι σύμφωνα με μία άποψη, «το ποδόσφαιρο είναι άθλημα της εργατικής τάξης. Η διεθνοποίηση και η εμπορευματοποίηση στέρησε από αυτά τα κοινωνικά στρώματα την ταύτιση με την ομάδα». Έκανε, δε, λόγο για «μορφή αντίδρασης στην εμπορευματοποίηση».

Μία άλλη άποψη, όπως εξήγησε, μιλά για «μετα-οπαδούς», οι οποίοι «κάνουν χρήση της εικόνας που φτιάχνουν τα ΜΜΕ για τους οπαδούς. Είναι γνώστες και το χρησιμοποιούν». Η κ. Λαμπροπούλου εξέφρασε τον φόβο ότι «αν πολιτικοποιηθούν τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα».

«Εκτός από τις αιτίες σημαντικές είναι και οι ευκαιρίες. Το έγκλημα τελέστηκε γιατί υπάρχει ένας στόχος που βρίσκεται στην κατάλληλη ώρα και στον κατάλληλο τόπο χωρίς προστασία. Αυτό είναι μια ιδανική σύμπτωση για την τέλεση του εγκλήματος» συνέχισε.

Χούλιγκαν από όλα τα κοινωνικά στρώματα

Σύμφωνα με την κ. Λαμπροπούλου, έρευνες της δεκαετίας του 1990 έδειχναν ότι, ως προς τα χαρακτηριστικά τους, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη βία ήταν παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα χωρίς επαγγελματική κατάρτιση. Ωστόσο, νεότερες έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι χούλιγκαν προέρχονται πλέον από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Όπως εξήγησε, στην Ιταλία γίνεται διάκριση βορρά – νότου. «Στον βορρά οι χούλιγκαν είναι από μεσαία, ακόμα και ανώτερα στρώματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στη Γερμανία και την Ισπανία είναι από όλα τα στρώματα». «Έχουμε και την εξέλιξη του οπαδού» διευκρίνισε.

Ως προς το πώς θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο, στάθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού της ΕΛ.ΑΣ., εκπαίδευσης της αστυνομίας, χρήση της πληροφορίας και εμπλοκή όσο το δυνατών λιγότερων υπηρεσιών στις υποθέσεις οπαδικής βίας.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης:

«Αθάνατος»: Η ΑΕΚ τιμά τη μνήμη του Μιχάλη στην Opap Arena

Κ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA και σύσκεψη με ιδιοκτήτες ΠΑΕ