Skip to main content

Χανιά: Την Κυριακή απολογούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 7 ώρες, οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν

Την Κυριακή πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων Κρήτης, προκειμένου να απολογηθούν, οι εννέα συλληφθέντες οι οποίοι, βάσει της δικογραφίας που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ., είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στην εισαγγελία Χανίων. Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 7 ώρες, πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Κυριακή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου 73χρονου γιατρού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα».

Οκτώ συλλήψεις για «βιομηχανοποίηση γεννήσεων» και παράνομες υιοθεσίες – Πώς δρούσε το κύκλωμα

Υπενθυμίζεται πως, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η ΕΛ.ΑΣ., προχώρησε στην ξάρθρωση κυκλώματος, τα μέλη του οποίου διέπρατταν εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων», παράνομες υιοθεσίες βρεφών, καθώς και εξαπάτηση ασθενών με εικονικές ιατρικές πράξεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, με τους συλληφθέντες να τις χρησιμοποιούν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Κρήτη: Έρευνα για κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών – Προσαγωγές γιατρών