Skip to main content

Πυρκαγιές: Eπιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνει η Ε.Ε. στην Ελλάδα

REUTERS/Fedja Grulovic

To εκρηκτικό μείγμα που δημιουργούν οι αναζωπυρώσεις και το νέο κύμα καύσωνα κρατούν σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό

Eπιπλέον εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιεί η Ε.Ε. για την Ελλάδα μέσω του rescEU, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ενώ το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργούν οι αναζωπυρώσεις και το νέο κύμα καύσωνα κρατούν σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

«Καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Αττική αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός, κινητοποιούμε επιπλέον εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης από rescEU. Ένα canadair από την Κροατία και δύο (air tractors) από την Κύπρο πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα από ώρα σε ώρα. Επιπλέον, επίγειες δυνάμεις προέρχονται, επίσης, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία» επισημαίνει ο κ. Λέναρσιτς.

REUTERS/Fedja Grulovic

«Έρχεται πολύ δύσκολο τριήμερο»

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα αλλά και για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Θα έχουμε πολύ δύσκολο τριήμερο όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες» δήλωσε ο κ. Κικίλιας αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Συνεπώς, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

13 μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Σε ό,τι αφορά την επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι πυρκαγιές τα περασμένα 24ωρα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε το πρωί 13 μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις φωτιές.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η πρώτη αρωγή για στεγαστική συνδρομή για τα πυρόπληκτα κτίρια που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000  ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης προβλέπονται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, επιδοτηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, που μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και οικοσκευή- μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας- και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια.

naftemporiki.gr