Skip to main content

Πανελλαδικές 2023: Απαντήσεις και σχολιασμός των θεμάτων στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το Naftemporiki.gr και ο ‘Ομιλος Φροντιστηρίων Πουκαμισάς παρουσιάζουν καθημερινά τα θέματα, τις απαντήσεις και ειδικό σχολιασμό.

Κείμενα για τα δικαιώματα της γυναίκας περιλάμβαναν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς:

  • Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών» είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», εκδ. Μεταίχμιο, 2019, σ. 202.
  • Το δεύτερο κείμενο έχει τίτλο «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός» και πρόκειται για πρόσφατο άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου.
  • Το τρίτο κείμενο με τίτλο «Μια φοβερή παρηγοριά» αποτελεί απόσπασμα διηγήματος του βιβλίου του Χρήστου Οικονόμου «Οι κόρες του Ηφαιστείου», εκδ. Πόλις, 2017, σσ. 163-164.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσουδάκη, ακαδημαϊκό υπεύθυνο Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στον ‘Ομιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, το κεντρικό θέμα του κριτηρίου αξιολόγησης αφορά στην βία κατά των γυναικών. Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στην γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το κείμενο αναφοράς στην Νεοελληνική Γλώσσα και στην Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και την βία κατά των γυναικών. Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ

Δείτε εδώ αναλυτικά τα θέματα και τις απαντήσεις.

Το Naftemporiki.gr και ο ‘Ομιλος Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα παρουσιάζουν καθημερινά τα θέματα, τις απαντήσεις και ειδικό σχολιασμό.