Skip to main content

«Η κυβέρνηση δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων» αναφέρουν κύκλοι  της Κυβέρνησης στο Reuters με αφορμή τις αντιδράσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ασφυξίας που είχαν ενορχηστρώσει οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.

«Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.

«Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός» αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου στο Reuters.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τόσο όσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, όσο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσους Κοέλιο, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια “διέξοδος” που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο κ. Ραχόι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσους Κοέλιο «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού».